Pravljica kot pomoč pri oblikovanju vrednot - Čretnik, Barbara (B. Čretnik, 2015)
V skupnem diplomskem delu z naslovom Pravljica kot pomoÄ pri oblikovanju vrednot je bila prikazana povezava, ki jo je moÄ zaznati med pravljico in njenim morebitnim vplivom na oblikovanje vrednot pri otroku. Seznaniti se je bilo potrebno s teorijo vrednot in pravljic ter s stopnjami otrokovega razvoja. Pri tem je bila pozornost usmerjena Å¾e k sami klasifikaciji teh pojmov (za diplomsko delo je bila pomembna predvsem klasifikacija pravljic, ki loÄuje med ljudskimi/folklornimi, klasiÄnimi umetnimi in sodobnimi umetnimi pravljicami). Sledilo je podrobnejÅ¡e preuÄevanje obeh podroÄij in nato aplikacija preuÄene teorije na konkretno odbrane pravljice (v katerih smo iskali naslednje vrednote: ljubezen, prijateljstvo, varnost, delavnost, poÅ¡tenost/praviÄnost/resnicoljubnost, spoÅ¡tovanje, potrpeÅ¾ljivost, dobroto, svobodo in sreÄo), tako ljudske kot avtorske, slovenske kot tuje. Skupno diplomsko delo je teoretiÄne narave, zato so bile uporabljene temu primerne raziskovalne metode: deskriptivna, komparativna, zgodovinska, metoda klasifikacije, metodi analize in sinteze, abstrakcije in konkretizacije ter generalizacije in specializacije, ki so v metodoloÅ¡kem delu podrobneje opisane. V diplomskem delu se je pokazalo, da pravljica lahko sluÅ¾i kot pomoÄ pri oblikovanju vrednot in tudi katere so njene kljuÄne znaÄilnosti, ki vplivajo na razvoj otroka ter mu pomagajo pri odraÅ¡Äanju, iskanju smisla ter sooÄanju z Å¾ivljenjskimi preizkuÅ¡njami. Joint thesis entitled Fairy tale as a means of shaping moral values shows a connection between a fairy tale and its possible impact on shaping child´s moral values. Firstly, it was necessary to become acquainted with the theory of values and fairy tales as well as with the stages of child´s development. According to that, the attention was focused on the classification of the above mentioned terms (the most important for the thesis was the classification of fairy tales, which distinguishes between folk tales, classical literary and modern literary fairy tales). Next, a detailed study of both areas concerned followed and furthermore the application of the studied theory to concrete selected fairy tales (in which we looked for the following moral values: love, friendship, safety, diligence, honesty/justness/veracity, respect, patience, kindness, freedom and happiness), folk tales as well as authorial fairy tales, Slovene and foreign ones. The joint thesis is a theoretical one, therefore relevant research methods have been chosen: descriptive, comparative, historical, method of classification, methods of synthesis and analysis, abstraction, concretization as well as methods of generalization and specification, which are described in detail in the methodological part of the thesis. Thesis disclosed that a fairy tale may serve as a means of shaping moral values. Furthermore, it was also pointed to its crucial characteristics which influence on child development, help him to grow up, search after sense and confront with problems in life.