Rave subkultura in zagonetna devetdeseta - Stanković, Peter (Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani, 2015)
Rave gibanje je za družboslovce, ki jih zanimajo fenomeni popularne kulture, zanimivo vsaj iz dveh razlogov. Prvič, pojavilo se je v trenutku, ko se je zdelo, da je velikih subkulturnih zgodb za vselej konec in s tem postavilo na glavo številna razmišljanja o sami naravi subkulturnih dogajanj, in drugič, rave kot pojav, vezan na mlado, s preteklostjo neobremenjeno, generacijo odpira zanimive možnosti za uvid v nekatere morda bistvene zančilnosti sodobnega sveta, ki se nam v toku naših vsakdanjih življenj modra ne kažejo zelo jasno. Avtor poskuša v članku razmišljati v obeh nakazanih smereh. Najprej umestiti rave kulturo v tradicijo preučevanja mladinskih subkultur, kjer opozori, da bi bilo plodneje poskušati razumeti kritičnost subkulturnih vsebin skozi perspektivo Webrovega svarila o iracionalnosti racionalizacije, kot vztrajati na angleški (neo)marksistični poziciji z njenim enostranskim poudarkom na problemu emancipacije podrejenih. Temu sledi pregleden opis fenomena rave zabave in glasbe same, svoje pisanje pa avtor zaokroži s kritičnim razmišljanjem o vprašanju, kaj nam lahko pove rave o svetu v katerem živimo.