Reševanje konfliktov v lesnem podjetju - Smrekar, Janez (J. Smrekar, 2014)
Konflikti so vsakdanji pojav, ki pa stresno vpliva na naše življenje, tako zasebno kot na delovnem mestu. Kadar je nekaj tako samoumevno navzoče kot so konflikti, potem je spoznanje, kako ravnati ob konfliktih, veliko pomembnejše kot pa iskanje vzrokov za nastanek le-teh. Sami po sebi so konflikti naravni in niso nevarni, nevaren pa je način odziva na konflikt in verižna reakcija, ki se sprosti, če se udeleženci ne znajdejo oziroma ne naučijo njihovega konstruktivnega reševanja. Preverjali smo stanje in preučevali možnosti za učinkovitejše reševanje konfliktov v izbranem lesnem podjetju. S pomočjo anketnega vprašalnika smo pridobili mnenja anketirancev v zvezi s pojavnostjo konfliktov v njihovem podjetju. Ugotovili smo, da zaposleni v podjetju prepoznavajo konflikte, in da je njihovo reševanje s strani zaposlenih ocenjeno kot učinkovito. Po analizi rezultatov smo podali predlog, ki temelji predvsem na izboljšanju komunikacije med vodstvenimi delavci in ostalimi zaposlenimi. Podjetje naj za izboljšanje uspešnosti reševanja nastalih konfliktov uporablja tudi mediacijo, ki je za podjetje bolj učinkovita in prijazna do zaposlenih. Predvsem pa je iskrenost in krepitev zaupanja med vodstvom in zaposlenimi tista preventiva, ki zmanjša raven prepogostih in negativnih konfliktov v podjetju. Conflicts are an everyday occurrence that can negatively affect our personal as well as professional lives. When something is as common as any conflict can be, then the knowledge of how to react to it is much more important than looking for the reason of its existence. Conflicts are a natural occurrence, and as such are not necessarily dangerous, but our way of reacting to them can pose a threat, and begin a chain reaction if the persons involved do not know or learn how to constructively solve them. We checked the status and studied the options for better problem-solving in a chosen wood construction company. With the help of a survey we received the opinions of the surveyed about conflicts. We found out that the employees ...