Analiza vsebine iztrebkov volka (Canis lupus) v Sloveniji - Krofel, Miha; Kos, Ivan (Gozdarski inštitut Slovenije, Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, 2014)
Volk (Canis lupus) je oportunistični plenilec, ki pleni predvsem velike sesalce. Njegova prehrana se zelo razlikuje med posameznimi območji, zato je pomembno pridobiti lokalne podatke iz različnih delov njegovega areala. V Sloveniji je prehrana volka slabo raziskana. V članku predstavljamo rezultate preliminarne raziskave, v kateri smo analizirali 30 iztrebkov volkov, nabranih po večjem delu razširjenosti volka v Sloveniji. S pomočjo mikroskopskeanalize dlak in preiskave zob ter postkranialnih delov skeleta iz iztrebkov smo določili plenske vrste ter izračunali njihovo frekvenco pojavljanja in delež zaužite biomase. Kot glavni plen volka v Sloveniji so se izkazali cervidi (Cervidae), ki smo jih našli v 87 % iztrebkov in so sestavljali 85 % zaužite biomase. V manjši meri so se volkovi hranili še z mladiči divjega prašiča (Sus scrofa 7 % iztrebkov, 5 % zaužite biomase) in ostanki domačih živali (7 % iztrebkov, 10 % zaužite biomase). Gray wolf (Canis lupus) is an opportunistic predator, hunting mainly large mammals. Its diet varies substantially between different regions it is necessary, therefore, to obtain reliable data from different parts of the wolf's range. In Slovenia, the wolf's diet has been poorly studied. In the present preliminary analysis, we analyzed 30 wolf scats collected throughout the wolf range in the country. We determined prey species using microscopic analysis of ground hairs and inspection of teeth and postcranial skeletal remains. For each prey group we calculated the frequency of occurrence and estimated the consumed biomass. In Slovenia, the wolf's main prey are cervids (Cervidae), which were found in 87% of samples and represented 85% of consumed biomass. To a lesser extent, wolves were feeding on young wild boar (Sus scrofa 7% of scats, 5% of consumed biomass) and on remains of domestic animals (7% of scats, 10% of consumed biomass).