Prodaja časopisa Kralji ulice pri brezdomnih osebah z vidika okupacije - Mastnak, Everlina (E. Mastnak, 2024)
Uvod: Brezdomni so najnižja socialno-ekonomska skupina v družbi in se srečujejo z mnogimi težavami, kot je pomanjkanje želenih in smiselnih okupacij. Časopis Kralji ulice je priložnost za vse brezdomne, da zaslužijo nekaj denarja, obenem pa pridobijo nove izkušnje za osebnostni razvoj in vključevanje v družbo. Namen: Namen diplomskega dela je bil raziskati, kakšne izkušnje imajo člani društva Kralji ulice pri prodaji časopisa in kako to okupacijo doživljajo. Zanimalo nas je, kakšno povezavo imajo volja, zmogljivost za izvajanje in okolje s prodajo časopisa. Metode dela: Uporabili smo kvalitativno metodo dela. Izvedli smo polstrukturirane intervjuje s štirimi člani ljubljanskega društva Kralji ulice. Podatke smo analizirali s kvalitativno vsebinsko analizo. Rezultati: Iz kvalitativne vsebinske analize smo oblikovali pet kategorij: prodaja, motivi in pridobitve, podpore in omejitve na ravni osebe ter podpore in omejitve socialnega okolja. Ugotovili smo, da kralji ulice sami razpolagajo z organizacijo delovnika, lokacijo prodaje in zaslužkom. Najpomembnejši motivi in pridobitve prodaje so zaslužek, dostojanstvo, poštenost, socialna vključenost, zapolnitev časa in drugi stranski učinki, kot je zadovoljstvo z delom. Navedli so osebne prednosti, ki so jim pri prodaji v pomoč, in osebne omejitve, ki prodajo zavirajo. Ugotovili smo še, da socialno okolje pri brezdomnih pomeni podporo, kadar jih mimoidoči materialno ali emocionalno nadgradijo, a tudi omejitev, kadar jih ljudje ozmerjajo z žaljivkami ali jim namenijo druge negativne komentarje. Razprava in zaključek: Prodaja časopisa je okupacija, ki je tesno povezana z voljo, zmogljivostjo za izvajanje in okoljem. Prodaja časopisa lahko pozitivno vpliva na kralja ulice, saj izboljšuje socialno vključenost, omogoča dostojanstven zaslužek ter krepi samopodobo. Delovna terapija je zdravstvena stroka, ki zagotavlja holističen pogled na človeka in je pomemben del pri obravnavi uporabnikov, saj imajo delovni terapevti znanje s področja okupacijske znanosti, ki uporabnikom ...