Vloga nevladne organizacije na področju preprečevanja trgovanja z ljudmi - MASLEŠA, KRISTINA (K. Masleša, 2024)
Namen diplomskega dela je predstaviti nevladne organizacije na področju trgovanja z ljudmi ter izpostaviti ključne vzroke in oblike pojavov trgovanja z ljudmi tako doma kot po svetu. Predstavljena je problematika trgovine z ljudmi, saj ogroža dostojanstvo, svobodo in temeljne pravice posameznikov, predvsem revnih in socialno izključenih ljudi. Nevladne organizacije igrajo pomembno vlogo v boju proti trgovini z ljudmi. Nudijo podporo in pomoč žrtvam trgovine z ljudmi v smislu zagovorništva in pravnega svetovanja in psihosocialne pomoči. Prav tako ozaveščajo javnost o tej problematiki in izvajajo izobraževalne delavnice za vse generacije, predvsem pa za mladino. Skupaj v boju proti trgovini z ljudmi sodelujejo tudi z vladnimi organizacijami pri identifikaciji in reševanju tega problema. Ugotovljeno je bilo, da vladne in nevladne organizacije v Sloveniji nudijo premalo pomoči pri preprečevanju trgovine z ljudmi. Trgovina z ljudmi se lahko pojavlja v različnih oblikah, odvisno od namena izkoriščanja. Poznamo spolno in delovno izkoriščanje, trgovino s človeškimi organi, prisilne poroke od vseh teh oblik je v Sloveniji najpogostejša oblika trgovine z ljudmi prostitucija. Pomembno je, da posameznik prijavi vsak sum trgovine z ljudmi in da pristojni organi ter nevladne organizacije z vso skrbnostjo obravnavajo vse prijave. Če se sami znajdemo v situaciji, kjer je potrebna pomoč, je izrednega pomena, da se nemudoma obrnemo na pristojne institucije. The purpose of the thesis is to present non-governmental organizations in the field of human trafficking, in a simple and understandable way accessible to the reader, to highlight the key causes in the forms of human trafficking phenomena. The purpose of the thesis is to bring the reader closer to the issue of human trafficking throughout the world, both domestically and internationally. The issue of human trafficking is presented, as it threatens the dignity, freedom and fundamental rights of individuals, especially poor and socially excluded people. Non-governmental ...