Izkustveno učenje pri pouku družboslovja v osnovni šoli z nižjim izobrazbenim standardom - Premrl, Aleša (2024)
Magistrsko delo se ukvarja z izkustvenim učenjem in njegovim vključevanjem v pouk družboslovja v osnovni šoli z nižjim izobrazbenim standardom. Izkustveno učenje spodbuja trajnejše znanje in vključuje inovativne metode, s pomočjo katerih presega tradicionalne okvirje poučevanja in vzpostavlja drugačne odnose med učenci, učitelji, šolo in okoljem. Izhaja iz predpostavke učenja, da se najbolje naučimo stvari, če jih občutimo in naredimo sami. Na podlagi tega domnevamo, da je ravno to dobro izhodišče za uvajanje izkustvenega učenja v izobraževanje otrok s posebnimi potrebami v nižjem izobrazbenem standardu. Teoretični del obsega razlago izkustvenega učenja, kakšne so razlike med tradicionalnim in izkustvenim učenjem, Kolblovo teorijo izkustvenega učenja, dejavnike izkustvenega učenja in predstavitev predmeta družboslovja. Aplikativni del vključuje učno pripravo o Dinarskokraških pokrajinah in primer ekskurzije v Rakov Škocjan z elementi izkustvenega učenja. Empirični del obsega intervjuje z učenci nižjega izobrazbenega standarda, s pomočjo katerih smo ugotovili, da so učenci kljub nepoznavanju pojma izkustveno učenje, prepoznali precej metod izkustvenega učenja. Na osnovi rezultatov intervjujev ugotavljamo, da imajo učenci radi ure z izkustvenim učenjem in da si tako zapomnijo več učne snovi. Na podlagi razgovora s specialno rehabilitacijskimi pedagoginjami, ugotavljamo, da je znanje, ki so ga učenci pridobili z uporabo izkustvenega učenja, bolj trajno. The master's thesis deals with experiential learning and its inclusion in social studies lessons in elementary schools with a lower educational standard. Experiential learning promotes more permanent knowledge and includes innovative methods that go beyond traditional teaching frameworks and establish different relationships between students, teachers, school and environment. It comes from the premise of learning that we learn things best if we feel them and do them ourselves. Based on this, we assume that this is a good starting point for the introduction of ...