Izbira kakovostne slikanice za otroke - Pogačar, Tjaša (T. Pogačar, 2024)
Slikanica je knjiga, kjer se enakovredno prepletajo besedilo, ilustracija in oblikovanje. Če želimo, da je ta kakovostna, mora ustrezati določenim kriterijem. Slikanica je kot produkt del literarnega sistema. Del sistema so tudi proizvajalec, sprejemnik, repertoar, institucija in trg. Otrok je posredno naš sprejemnik, saj nanj vplivajo še vzgojitelji in starši. Ti so posredniki med otrokom in knjigo. Posrednik med avtorjem in ilustratorjem slikanice (= proizvajalec) pa je urednik. Vsi omenjeni so pomembni in vplivajo na to, kakšno knjigo na koncu otrok dobi v roke. Magistrsko delo se osredotoča na izbiro kakovostne slikanice za otroke preko šestih skupin: avtorjev, ilustratorjev, urednikov, vzgojiteljev, staršev in otrok. V teoretičnem delu sem opredelila slikanico in naredila pregled razvoja slikanice v Sloveniji. Preko kataloga Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, Bee Curious (2023), sem predstavila 12 avtorjev in izbranih kakovostnih slikanic. Naredila sem pregled izposoje v Cobissu po izbranih avtorjih in slikanicah v letih 2022 in 2023. Predstavila sem dobljene knjižne nagrade (večernica, nagrada Kristine Brenkove, desetnica, Levstikova nagrada in znak za kakovost zlata hruška) in pregledala najnovejše pravilnike na spletnih straneh, kjer so opisani kriteriji za izbiro kakovostnih knjig. Kriterije sem opisala tudi s pomočjo literature različnih avtorjev (Jamnik, 2003 Zupančič, 2012 Haramija in Batič, 2013 Weih, 2015 Haramija, 2017 Magalová idr., 2023). V nadaljevanju sem obravnavala pomen branja za otroke in povezala celotno tematiko s Kurikulom za vrtce (1999) in njegovim priročnikom: Otrok v vrtcu (2001). V empiričnem delu sem s pomočjo kvalitativne raziskave ugotavljala, na podlagi česa različne skupine posameznikov (avtorji, ilustratorji, uredniki, vzgojitelji, starši in otroci) izbirajo kakovostno slikanico. Zanimalo me je, katere kriterije upoštevajo pri izbiri slikanic. Ugotovitve moje raziskave kažejo na pomen branja, ki ga pripisujejo vsi intervjuvanci. Niso toliko pomembni sami ...