Analiza delovnega okolja v pisarni in pri delu doma na Ministrstvu za notranje zadeve - Štremfelj, Maja (M. Štremfelj, 2024)
Zaposlenim prijazno delovno okolje je tisto, ki zaposlenim omogoča najboljše pogoje za produktivno in uspešno delovanje. Delodajalec mora zaposlenim zagotoviti ergonomsko urejeno delovno mesto, spodbujati motivacijo, preprečiti izgorelost in stresne dejavnike ter zmanjšati monotonost, na primer z glasbo, zelenjem in ustrezno izbiro barv. Vedno več organizacij omogoča opravljanje pisarniškega dela od doma, kar prinaša tako prednosti kot slabosti, ki so bile v diplomskem delu podrobneje proučene. Namen diplomskega dela je bil podati ugotovitve in predloge za izboljšanje stanja na področju delovnega okolja na Ministrstvu za notranje zadeve (v nadaljevanju MNZ). Teoretični del diplomskega dela je bil pripravljen na podlagi kvalitativne metode, in sicer opisne metode s pregledom domače in tuje literature. Raziskovalni del diplomskega dela je temeljil na anketiranju ter statistični obdelavi podatkov in predstavitvi statističnih rezultatov raziskave. S pomočjo anketnega vprašalnika se je želelo ugotoviti, kako zaposleni na MNZ ocenjujejo izbrane vidike delovnega okolja v pisarni in pri delu doma. Na podlagi rezultatov celotne raziskave je bilo mogoče ugotoviti, da je delovno okolje v pisarni splošno bolj prijetno kot pri delu doma, saj morajo običajno zaposleni za ustrezno pisarniško opremo, fizične vidike delovnega okolja in vizualno ugodje pri delu doma poskrbeti sami, kar pa predstavlja dodaten strošek. Poleg tega so rezultati razkrili, da nekateri zaposleni niso zadovoljni s stopnjo podpore ali ukrepov s strani delodajalcev v zvezi s stresom, mobingom in izgorelostjo. Na podlagi teh ugotovitev bo vodstvo lahko sprejelo ustrezne ukrepe za izboljšanje trenutnega stanja. An employee-friendly work environment provides the best conditions for a productive and successful operation for the employee. The employer must ensure an ergonomically arranged workplace, foster motivation, prevent burnout and stress factors, and reduce monotony, for example, with music, greenery, and appropriate color choices. More and more ...