Lok pri pouku fizike - Lukšič, Anja (A. Lukšič, 2024)
Učenci in dijaki si marsikatere fizikalne koncepte težje predstavljajo, predvsem če so ti predstavljeni na abstrakten in teoretičen način. V delu predstavimo raziskovalno nalogo, s katero želimo učencem ali dijakom preko lokostrelstva (lastne izvedbe eksperimenta z lokom) približati razumevanje koncepta dela in prenosa energij ter učinkovitosti pri tem. Teoretično in praktično se osredotočimo predvsem na sam proces napenjanja loka, pri katerem lokostrelec opravi delo na loku in mu tako poveča prožnostno energijo, ta pa se med strelom pretvarja v kinetično energijo puščice. Sami preko meritev določimo vloženo delo in kinetično energijo puščice tik po tem, ko zapusti lok. Prenos energije iz prožnostne energije v kinetično pa seveda ni 100 %, kar se izkaže tudi pri analizi naših meritev. Ob tem dodamo tudi meritve dometov puščic, ki jih povežemo z začetno hitrostjo puščice. Izmerjene hitrosti puščic primerjamo z izračunanimi hitrostmi, ki jih dobimo ob predpostavki, da je strel primer vodoravnega meta. Na koncu dodamo še nekaj napotkov za izvedbo in podamo ideje za nadaljnje raziskovalno delo. Pupils and students find it difficult to imagine many physical concepts, especially if they are presented in an abstract and theoretical way. In the work, a research paper is presented, with which we want to bring students to an understanding of the concept of work and the transfer of energy and efficiency through archery (I personally conducted an experiment with a bow). Theoretically and practically, we focus mainly on the bow tensioning process itself, in which the archer performs work on the bow and thus increases its elastic energy, which is converted into the arrow's kinetic energy during the shot. Through measurements, we determine the work involved and the kinetic energy of the arrow just after it leaves the bow. The transfer of energy from elastic energy to kinetic energy is of course not 100%, which is also evident in the analysis of our measurements. At the same time, we also add measurements of arrow ranges, ...