Analiza nakupne poti kupcev na medorganizacijskem trgu pri podjetjih z večkanalno strategijo - Hebar, Lara (L. Hebar, 2024)
Z razvojem novih komunikacijskih orodij je večkanalno komuniciranje postalo stalnica tudi v medorganizacijskem svetu. Uporaba večkanalne strategije je že nekaj časa relevantna tema na področju marketinga in tržnega komuniciranja, vendar je iz vidika analize nakupne poti na medorganizacijskem trgu še pomanjkljivo raziskana. Večkanalnost omogoča, da kupci sami izbereje preko katerega kanala bodo komunicirali s podjetjem. Podjetje pa mora zato dobro poznati kupčeve pred-, med- in ponakupne dejavnosti, saj kupci pričakujejo dosledno in prilagojeno izkušnjo v vsaki fazi njihove nakupne poti. Od podjetij se pričakuje, da bodo prisotna na številnih kanalih, vendar pa se težave pogosto pojavijo že pri sami implementaciji večkanalne strategije. S porastom spletnih komunikacijskih kanalov se način komuniciranja in posledično nakupne navade znatno spreminjajo, zato sem se odločila v magistrski nalogi preučiti, katere kanale uporabljajo medorganizacijska podjetja za komunikacijo s kupci, kakšne so prednosti in slabosti večkanalnosti ter ali imajo narejeno analizo nakupne poti svojih kupcev. Kot se je izkazalo iz empiričnega dela, ki je temeljil na polstrukturiranih intervjujih, uporabljajo medorganizacijska podjetja že večkanalne strategije, pri čemer se največkrat soočajo s težavo virov(finančnih in človeških), ki bi jih lahko namenili za upravljanje večih kanalov. Ugotovila sem tudi, da večina podjetij primarno že komunicira preko spletnih kanalov ter, da je stopnja zavedanja o pomembnosti analize nakupne poti velika, kljub temu, pa je intervjuvana podjetja nimajo narejene. With the development of new communication tools, multi-channel communication has become a constant even in the B2B world. The use of multi-channel strategies has been a relevant topic in the field of marketing and market communication for some time, but it is still insufficiently researched from the point of view of the analysis of the purchase path on B2B markets. Multi-channel communication allows customers to choose which channel they want to use ...