Uporaba GPS pri ugotavljanju sekundarne odprtosti gozdov - Colarič, Gregor (G. Colarič, 2014)
Ažurno stanje gozdnih prometnic (gozdnih cest in gozdnih vlak) je ključnega pomena za racionalno načrtovanje gozdne proizvodnje. Ker večina razpoložljivega kartnega gradiva ne ustreza povsem dejanskemu stanju na terenu, želimo z diplomsko nalogo na ravni dveh oddelkov, ki sta geografsko omejena, proučiti sekundarno odprtost gozdov in prav tako preveriti njihovo primarno odprtost. Za terenski del smo uporabili ročno GPS napravo Garmin CSx 60 in z njo posneli vse vlake v oddelkih 55a in 57, v revirju Ravna gora. Natosmo prenesli podatke iz GPS na osebni računalnik in jih v programu MapInfoobdelali. Okoli vsake vlake smo izrisali pas, ki predstavlja dolžino 45meterske žične vrvi na gozdarskem traktorju. Iz dobljenih rezultatov sta razvidni, dejanska odprtost oddelka z gozdnimi vlakami in povprečna spravilna razdalja. Sedaj je izdelana tudi metoda, po kateri bodo lahko revirni gozdarjiin drugi strokovnjaki na terenu in nato v kabinetu obdelali podatke, ter tako sami prišli do prepotrebnih podatkov za del njihovega dela. Odprtostgozda na ravni oddelka, je pomemben podatek, tako za Zavod za gozdove Slovenije, lastnika gozda, kot tudi za izvajalska podjetja. Z novimi in boljšimi podatki bo lažje načrtovati tako gozdno proizvodnjo, kot načrtovati bodoče odpiranje gozdov na primarni in sekundarni ravni. Up-to-date condition of wood traffic roads (wood roads and wood sledges) is one of the greatest significance in the rational planning of wood production. Because most of the available map material doesnćt completely meet the actual state on the field, we wanted with this research project to investigate the secondary and to examine the primary wood openness on the level of two departments. For our field work we used manual GPS device Garmin CSx 60, with which we recorded all sledges on the departments 55a and 57 in district Ravna gora. Then we transfered the information from GPS to the computer and processed it with the program MapInfo. Around every sledge we draw a zone, which represented 45 meters the length of wire rope on the wood tractor. From the results we have got we can see the actual openness of the department with wood sledges and the actual bringing distance. Now also a method exists, with which district foresters and other experts will be able to process the information on field and at home and thus get all the necessary information for a part of their work. The wood openness in the departments is very important information for the Slovenian Wood institute, the owner of the wood and also for the performing enterprises. With new and better information it will be easier to plan wood production and also future wood opening on primaryand secondary level.