Duhovno v ustvarjanju umetniških del - Košir, Špela (2024)
Magistrsko delo namenjamo raziskovanju duhovnosti, ustvarjalnosti in povezave med njima. Poskušamo orisati ter povezati dve abstraktni tematiki, ki ju je marsikdaj težko razumeti in pojasniti. Prizadevamo si poiskati oprijemljive primere, s katerimi bi pojasnili pomen duhovnega v ustvarjalnemu. V delu se želimo spoznati z osnovnim namenom umetnosti, z njeno vlogo v družbi, lastnostmi, ki jo definirajo kot kvalitetno ali ne. Naš glavni namen je pridobiti novo razumevanje omenjenih tematik in njunem vplivu na posameznika in na skupnost, s svežimi uvidi pa najti mehanizme, ki podpirajo dobro duhovno-kreativno življenje. Tematiki sta sami po sebi večplastni, zato se ju skušamo lotiti iz različnih zornih kotov, ki zajemajo tudi vidike filozofije, psihologije in nevroznanosti. Teoretični del naloge delimo na tri dele: umetnost, duhovnost in duhovno v umetnosti. Sklop umetnosti delimo na podpoglavja, ki obravnavajo umetniška dela, kriterije kvalitetnega dela z vidika opazovalca in ustvarjalca, opredelitev del, ki naj bi jih ustvarjali. Dotaknemo se darov umetnikov in njihovih izzivov, pa ustvarjalnosti in nevroznanosti in nazadnje ljudske umetnosti. Drugi del posvečamo duhovnosti, v njem opredelimo glavne pojme religije, vere in duhovnosti, orišemo glavna svetovna verstva, se srečamo z Jungovim pogledom na Boga, pa s povezavo Boga in nevroznanosti, z opisom molitve in meditacije, ter njunim delovanjem z vidika nevroznanosti. Pri analizi duhovnega v umetnosti se posvetimo problematiki, ki kvalitetno delo v tej smeri ovira, na kratko opišemo življenje in delo umetnice Fride Kahlo, ki nam omogoči globlji uvid v umetnico, kontekst in primere, na katerih pojasnimo tudi delovanje ženske narave. Praktični del pričnemo z opredelitvijo teme in idejne zasnove dela. Nadaljujemo s kratko zgodbo in drugimi kreativnimi drobci, ki dopolnjujejo osrednje umetniško delo. Glavni cilj dela je stvaritev treh ročno izdelanih bakrenih mask. Nastalo delo predstavlja obliko vzpodbude. Izpostavlja resnico (ob)žalovanja, da v njem ni vse ...