Risarski in kiparski avtoportret pri 6-letnikih - Islamović, Naida (N. Islamović, 2023)
Diplomsko delo sestavljata teoretični del, v katerem so predstavljene značilnosti likovnega področja risanje in kiparjenje, ter empirični del, v katerem sem primerjala kako otroci predšolskega obdobja sami sebe upodabljajo in pri tem uporabljajo risanje in kiparjenje. V teoretičnem delu sem predstavila pojem avtoportreta, njegovo zgodovino ter pojem risanja in kiparjenja, njihov pomen in faze risanja. V empiričnem delu so otroci upodabljali avtoportret, za katerega sem uporabila avtorski ocenjevalni list. Uporabila sem ga za ovrednotenje prisotnosti posameznih kategorij na risarskem in kiparskem izdelku. Rezultati istih so pokazali opazne razlike v upodobitvi oblikovanih obrazov med otorki različne starosti. This thesis consists of a theoretical part, in which the characteristics of the art field of drawing and sculpting are presented, and an empirical part, in which I compared how preschool children portray themselves by using drawing and sculpting. In the theoretical part, I presented the concept of self-portrait, its history, and the concept of drawing and sculpting, their meaning and phases of drawing. In the empirical part, the children depicted a self-portrait, for which I used the author's evaluation sheet. I used it to evaluate the presence of individual categories on the drawing and sculpture product. The results of the same showed noticeable differences in the depiction of shaped faces between children of different ages.