Analiza spletišč izbranih bank - KOŽUH, KATJA (K. Kožuh, 2023)
Problem, ki ga obravnava diplomsko delo, je uporabnost spletišč. S pomočjo spletišč predstavimo svojo organizacijo širši publiki in tako lažje dosežemo potencialne stranke. Potrebno se je zavedati, da moramo spletiščem namenjati veliko več pozornosti, saj jih je potrebno vedno znova izboljševati, posodabljati ter prilagajati potrebam strank, kot tudi sami organizaciji. Potrebe in navade potrošnikov se spreminjajo. Namen diplomskega dela je ugotoviti prednosti in slabosti spletišča Delavske hranilnice ter ga primerjati še s spletišči treh drugih bank. Uporabili smo deskriptivno metodo in metodo sinteze z namenom ugotovitve, kaj so značilnosti dobrega spletišča. Za opis karakteristik spletišč posameznih bank smo uporabili metodo deskripcije ter komparativno metodo za primerjanje spletišč različnih bank. Analiza in primerjava pa sta bili osnova za ugotovitev prednosti in slabosti izbranih bank, pri čemer smo uporabili metodo sinteze. Za vrednotenje in primerjavo spletišč smo uporabili DEX metodo. Na podlagi pregleda relevantne literature smo izluščili sedem značilnosti dobrih spletišč, ki smo jih uporabili pri njihovi analizi: oblikovanje, tehnologija, navigacija, interaktivnost, trženjski vidik in uporabnost. S samo analizo svojih spletišč banke vidijo, katere značilnosti spletišča lahko še izboljšajo. To jim omogoča tudi v diplomskem delu razvit model vrednotenja bančnih spletišč. Kakovostno izdelana spletišča lahko organizaciji prihranijo denar, saj če primerjamo stroške oglasa na radiju, televiziji ali oglasnih panojih, ugotovimo, da je izdelava spletišča veliko bolj ekonomična rešitev glede oglaševanja. Prav tako se dvigne kredibilnost organizacije, saj je digitalizacija ključnega pomena v današnjem svetu. Dandanes večina ljudi organizacije najprej preveri preko spleta, zato lahko z dobro oblikovanim spletiščem obiskovalce prepričamo k nadaljnjemu obisku ali nakupu ter tako pridobimo njihovo zaupanje. The problem addressed by the thesis is the usability of websites. With the help of the website, we present ...