Razvoj virtualnega učnega okolja o zdravilih za laično javnost - Keber, Žiga (2023)
Napredek tehnologije je omogočil veliko novih načinov prikazovanja informacij z namenom, da naredi prikaz zanimivejši, in bolj dinamičen ter da pritegne pozornost ljudi. Nove tehnologije omogočajo interaktivnost učenca s snovjo in dostop do takojšne povratne informacije. Novo-razviti pojem igrifikacija združuje pozitivne vidike videoiger s procesi drugih digitalnih medijev. Naš namen je preučiti, kako te vidike uporabiti in vključiti v razvoj učnega okolja v virtualni obliki, ki bi poučevalo o varni in učinkoviti uporabi zdravil laikom. Začeli smo s pridobivanjem mnenja laične populacije o samem razumevanju koncepta oz. ideje ter o njihovih mnenjih in pričakovanjih. Z metodo snežne kepe smo izbrali laično populacijo in izvedli manjše skupinske dialoge, v katerih smo povprašali o videzu in delovanju okolja ter katere informacije o zdravilih bi sami želeli videti. Nadalje smo izvedli raziskavo s strokovno populacijo. V prvem delu je ta potekala enako kot pri laikih, v drugem delu smo pa predstavili podatke prve raziskave, jih komentirali, argumentirali in primerjali z vidiki stroke. Po urejanju in osmišljanju podatkov obeh raziskav smo pričeli z gradnjo okolja. Izgradili smo ga s programom VTS Editor. Prvo obliko okolja smo preverili in validirali z anketami, pri čemer smo priložnostnem vzorcu populacije skupaj z anketo poslali dostop do okolja. Cilj ankete je, da sodelujoči preizkusijo virtualno učno okolje in podajo povratne informacije. Rezultati validacije so pokazali, da je vsebinski del ustrezen in da so sodelujoči v večji meri zadovoljni s prikazanimi tematikami. Predlagali so, da bi se dalo določene sklope poenostaviti in upočasniti prikaz informacij oz. pustiti informacije na voljo daljši čas. Samo okolje so ocenili kot lahko za uporabo, zadovoljni so bili z interaktivnimi elementi. Izrazili so željo po glasovnem prikazu informacij poleg besedila in po večji uporabi vizualnih elementov. Izpostavili so še manjše tehnične in slovnične napake. Na koncu smo zastavili načrte za izboljšavo okolja s popravki ...