OSKRBA STAREJŠIH NA JAPONSKEM IN ROBOTIKA - Zupanc, Marina (2023)
Sodobna japonska družba se sooča s številnimi izzivi in težavami, kot so staranje prebivalstva, gospodarska stagnacija, deflacija, nizka rodnost in socialna izolacija. Starejši vse pogosteje umirajo doma, v zdravstvenih ustanovah pa v veliki meri primanjkuje zdravstvenih delavcev, zlasti oskrbovalcev. Kaže, da bo v prihodnje ta problem postal vse večji, trenutno pa se višajo stroški za oskrbo in s tem državni dolg. V skladu s postaranim prebivalstvom se država prilagaja novi stvarnosti. Pojav samotnih smrti kodokushi je izraz, ki se nanaša na situacije, ko ljudje umrejo sami v svojih domovih, ne da bi bili odkriti dlje časa. Na Japonskem je ta fenomen spodbudil razpravo in sprožil množične ukrepe za reševanje tega problema. Kot protiutež pojava »samotnih smrti« je Japonska uvedla ukrepe, kot so sosedska pomoč, redni pregled stanovanj in programi za prostovoljna dela. Roboti, namenjeni oskrbi starejših, so del vladnega načrta Japonske za reševanju problema pomanjkanja kadra, zlasti v zdravstvu. Pri robotih za oskrbo ločimo »servisne robote«, ki pomagajo uporabniku pri vsakodnevnih opravilih, in družabne robote, ki se z uporabniki pogovarjajo. Roboti olajšajo delo oskrbovalcem pri premagovanju fizičnih bremen, kar pa omogoča kakovostnejšo nego. Kljub svojim omejitvam ne moremo zanikati potenciala, ki ga imajo roboti kot podpora pri oskrbi starejših. Robots designed to take care of elderly are part of the Japanese government's plan to tackle staff shortages, particularly in the healthcare sector. This problem will seem to become more acute in the future, and as in now, the cost of care is rising, increasing the national debt. In line with an ageing population, the country is adapting to the new reality. Various institutions are working to attract as many students as possible who want to work in elderly care. To counterbalance the phenomenon of "kodokushi" ( 孤 独 死 ) lonely deaths, Japan has introduced measures such as neighbourhood assistance, regular housing inspections, volunteer work programmes meanwhile ...