MEDVERSKI DIALOG Revitalizacija nekdanje čaršijske mošeje v Prilepu v kulturni center - Ilijeski, Daniel (2023)
Republika Severna Makedonija si močno prizadeva k obnovitvi stare kulturno-etnološke identitete skozi proces, katerega primarna vloga je vzpodbujanje medverskega dialoga med krščanskim in muslimanskim prebivalstvom. V nalogi je prepoznan potencial za vzpostavitev medverskega dialoga preko kulturne dediščine. Zaradi že postavljenih temeljev muslimanske skupnosti s strani Osmanskega cesarstva je ključni koncept obnova zapuščenih muslimanskih objektov. S tem bi se revitalizirale javne površine, ki jih objekti sami zasedajo, in posledično bi se obnovila medverska toleranca, ki je državo odlikovala v preteklosti. Magistrsko delo se osredotoča na revitalizacijo nekdanje mošeje v Prilepu. Z obnovo same mošeje se ohranja integriteto muslimanske skupnosti, medtem ko dodane nove strukture in razvoj novega kulturno-sakralnega prilagodljivega programa okoli mošeje privabi tudi druge skupnosti. Naloga temelji na tezi, da se lahko s poudarkom na nekdanjem sožitju med krščanskim in muslimanskim prebivalstvom na teritoriju današnje države vpliva na izboljšanje odnosov med ljudmi prihodnjih generacij. Ukvarja se s ponovno oživitvijo verske funkcije nekdanje mošeje ter z združevanjem verskega in kulturnega programa z namenom ponovne vključitve mošeje v javni prostor in splošno javno rabo. S tem želi prispevati k medetnični in medverski vzgoji ter doseči ponovno pogostejše mešanje prebivalstva različnih religij, kar bi se odražalo na povečanju strpnosti in spoštovanja med skupnostmi. Programsko-prostorska intervencija odgovarja tudi na potencial, ki ga predstavlja sama lokacija znotraj mesta. S posegom v ruševino naloga izkoristi potencial lokacije in skozi implementacijo javnega programa poudarja pomen javnega prostora. Tovrstna revitalizacija ni le prenova nekdanje čaršijske mošeje, temveč tudi sociološka in urbanistična revitalizacija. The Republic of North Macedonia is strongly committed to restoring its old cultural and ethnological identity through a process whose primary role is to promote interfaith dialogue between the ...