Uporaba furnirne vezane plošče za konstrukcijo panelnega zvočnika - Brus, Maks (M. Brus, 2023)
V nalogi smo preučili možnost uporabe furnirne vezane plošče, kot trajnostnega materiala za konstrukcijo panelnega zvočnika. Uporabnost tega materiala smo primerjali z umetnim materialom (polietilenom), na podlagi meritev frekvenčnega odziva plošče in ugotovili, da ima furnirna vezana plošča ob enakem vzbujanju večjo povprečno zvočno jakost in bolj enakomeren frekvenčni odziv, polietilenska plošča pa ima večjo zvočno jakost pri frekvencah pod 100 Hz. Preverili smo tudi vpliv postavitve vzbujevalnika in ugotovili, da postavitve, ki so si blizu, ne izkazujejo bistvenega vpliva na frekvenčni odziv. Eksperimentalne meritve smo verificirali z računalniško simulacijo z metodo končnih elementov v programu Ansys in ugotovili, da je ujemanje zadovoljivo. In the thesis the use of plywood for the construction of a flat panel (DML) loudspeaker was examined. With measurements of the frequency response, the usability of plywood was compared to the use of a synthetic material (polyethylene). It was found that plywood produces a higher average sound pressure level and a flatter frequency response than polyethylene, but the latter produces higher sound pressure at frequencies below 100 Hz. It was found that placements of the audio exciter which are not dramatically different between each other do not have a meaningful impact on the frequency response of the flat panel loudspeaker. A simulation model was constructed in Ansys Mechanical, and the experimental data was compared to the results of the finite element analysis. It was found out that the relationship between the model and experimental data was satisfactory.