Gradnja zaupanja vrednih podatkovnih ekosistemov z Web3 pristopom - Gaube, Veno (2023)
Cilj spleta Web 3 je uporaba zaupanja vrednih podatkovnih ekosistemov in spletnih storitev, ki se izvajajo na porazdeljenem sistemu. Gradnja takšnih ekosistemov je še posebej zahtevna za nove uporabnike, saj je prag za razumevanje delovanja postavljen zelo visoko. Namen dela je pohitriti začetne korake izgradnje zaupanja vrednih ekosistemov in ob tem predstaviti prednosti in slabosti obstoječih rešitev. Analizirali smo trenutno priljubljene sisteme in primerjali njihovo delovanje. Pri analizi smo bili pozorni na preglednost dokumentacije trenutnih rešitev, zahtevnost osnovne postavitve razvojnega okolja in možnosti prilagajanja na uporabnikove zahteve. Na podlagi analize smo razvili lastno razširitev za razvojno okolje, ki uporabnikom omogoča hitrejši in intuitiven način za interakcijo z verigo blokov. Rezultati testiranja rešitve so pokazali, da je z uporabo razširitve neizkušenim uporabnikom lažje začeti z delom na lastnih projektih in da lahko predstavljene komponente tudi sami poljubno urejajo. The goal of Web 3 is to use trusted data ecosystems and web services running on a distributed system. Building such ecosystems is particularly challenging for new users, as the threshold for understanding how they work is set very high. The aim of this work is to speed up the initial steps of building trusted ecosystems, while presenting the advantages and disadvantages of existing solutions. We have analysed currently popular systems and compared their performance. In the analysis, we paid attention to the transparency of the documentation of current solutions, the complexity of the basic set-up of the development environment and the possibilities of customisation to user requirements. Based on the analysis, we developed our own extension for the development environment, which provides users with a faster and more intuitive way to interact with the blockchain. The results of the testing of the solution showed that the extension makes it easier for inexperienced users to start working on their own projects and that ...