Dejavniki uspešnega vseživljenjskega e-učenja na delovnem mestu: stanje in izzivi na izbranem ministrstvu - Krasniči, Sabahat (S. Krasniči, 2023)
Učinkovito opravljanje delovnih nalog od zaposlenih zahteva poglabljanje znanj in veščin, kar zaposleni med drugim dosegajo s t. i. vseživljenjskim učenjem na delovnem mestu. Za organizacije, v katerih se zaposleni izobražujejo in usposabljajo ne delovnem mestu, je pomembno, da je usposabljanje uspešno. Namen diplomskega dela je tako ugotoviti, kako bi lahko, s pomočjo upoštevanja dejavnikov uspešnega eučenja, na MORS izboljšali uspešnost eučenja zaposlenih. Cilj diplomskega dela je bil sprva s pomočjo že opravljenih raziskav identificirati, kateri so dejavniki uspešnega eučenja na delovnem mestu. S kvantitativno raziskavo, z uporabo anketnega vprašalnika smo nato pri zaposlenih na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije preverjali, v kolikšni meri se pri eučenju na delovnem mestu ti dejavniki upoštevajo. Identificirane dejavnike lahko uvrstimo v štiri skupine. Kakovost infrastrukture in tehnične izvedbe, kakovost učnih gradiv, kakovost institucije, izvajalca oziroma storitve ter učno okolje in zunanji motivatorji. Z raziskavo smo ugotovili, da se zaposleni sicer v velikem številu samostojno izobražujejo tudi z izbiro neobveznih vsebin, vendar je prostora za izboljšave pri upoštevanju dejavnikov uspešnega eučenja veliko. Določene izzive bi lahko rešili že z relativno majhnimi spremembami, od zagotavljanja dodatne računalniške opreme do izboljšanja komunikacije in objave vsebin na spletnih mestih. Izzivi, ki se tičejo organizacijske kulture in odnosa vodstva do pridobivanja novih znanj zaposlenih, pa po drugi strani potrebujejo globlje spremembe, kot je umestitev učenja na delovnem mestu na pomembnejše mesto v sami organizaciji in posledično krepitev organizacijske kulture v smer kulture znanja. Pridobljeni podatki v raziskavi so potrdili tudi, da se zaposlenim večina identificiranih dejavnikov zdi pomembnih za uspešno eučenje na delovnem mestu. Efficient execution of work tasks requires employees to deepen their knowledge and skills, which they achieve through lifelong learning in the workplace. For ...