Zaupanja vredna mikrodokazila na verigi blokov - Kos, Jure (2023)
V okviru diplomske naloge je izdelana aplikacija, ki omogoča generiranje in dodeljevanje NFT žetonov kot potrdil o naučenem znanju, ki jih profesorji pošljejo študentom kot dokazila za osvojene kompetence. V aplikaciji imamo več nivojev administratorjev z različnimi pravicami. Globalni administrator lahko ustvari račune administratorjev fakultet, administrator fakultete lahko ustvari račune profesorjev, profesor pa lahko generira mikrodokazila v obliki NFT žetonov in jih pošlje študentom. Študenti si morajo račun ustvariti sami s svojimi podatki. Ko študent nabere dovolj žetonov, lahko svojo zbirko preko spletne povezave deli na druga omrežja kot dokazilo o svojem znanju. Aplikacija za delovanje uporablja verigo blokov Ethereum, za spletni vmesnik pa uporabljamo ogrodje React.js. Vsi računi so vezani na svoj Ethereum ključ, za dodatno varnost pa je uporabljena tudi dvofaktorska avtentikacija preko e-mail računa in geolokacija. As part of the diploma thesis, an application has been developed that enables the generation and allocation of NFT tokens as certificates of learned knowledge, which professors send to students as proof of acquired competences. In the application, we have several levels of administrators with different permissions. A global administrator can create faculty administrator accounts, a faculty admin can create professor accounts, and a professor can generate micro-proofs in the form of NFT tokens and send them to students. Students must create their own account with their own info. When a student has collected enough tokens, they can share their collection via a link to other networks as proof of their knowledge. The application uses the Ethereum blockchain for operation, React.js framework is used for the web interface. All accounts are tied to their Ethereum key, and for additional security, two-factor authentication via e-mail account and geolocation is also used.