Glas otrok priseljencev v procesu vključevanja v slovensko osnovno šolo - študija primera - Ledinek, Vesna (V. Ledinek, 2023)
V magistrskem delu obravnavam tematiko zagotavljanja glasu otrok priseljencev v procesu vključevanja v slovensko osnovno šolo. Zanima me, kako poteka sam proces vključevanja v določeno osnovno šolo v Sloveniji, kako se posamezni sodelujoči vključujejo v proces, kakšni so rezultati vključevanja in kakšni so predlogi za izboljšave, predvsem pa me zanima, kako je na vsakem koraku procesa vključevanja upoštevan glas posameznega učenca priseljenca. V teoretičnem delu najprej opredelim osnovne pojme o priseljevanju v Slovenijo, nato opredelim zakonske predpise in pristope k vključevanju otrok priseljencev, opredelim še vlogo in delo šolske svetovalne službe ter vzpostavljanja odnosov z učenci, na koncu pa opredelim pomen zagovorništva in načine upoštevanja otrokovega glasu v procesih podpore in pomoči oziroma sodelovanja na šoli. V empiričnem delu predstavim rezultate kvalitativne raziskave, ki sem jo zasnovala kot študijo primera ene osnovne šole, v katero sem vključila posamezne skupine sodelujočih v procesu vključevanja otrok priseljencev (šolske svetovalne delavke, učitelje, učence priseljence, starše in zunanje sodelavce). Sodelujoče sem izbrala s pomočjo neslučajnostnega vzorca (glede na ustreznost vloge in razpoložljivost) in z njimi izvedla deset intervjujev. Rezultati tematske kvalitativne raziskave kažejo, da je proces vključevanja otrok priseljencev v slovensko osnovno šolo zahteven proces, kjer so pred izziv postavljeni vsi sodelujoči – učenci (priseljenci in drugi) in vsi zaposleni. Slednji se pri svojem delu v osnovi opirajo na smernice in vodila za vključevanje, vendar si delo v veliki meri organizirajo sami na podlagi lastnih prepričanj, vrednot in izkušenj ter odnosa z otrokom priseljencem. Vsi sodelujoči, tudi otroci, sicer izpostavljajo dobre medsebojne odnose, vendar izpostavljajo tudi veliko ovir za učinkovito vključevanje. Med glavnimi ovirami je neznanje slovenskega jezika, premalo dodatnih ur pomoči, premalo medsebojnega sodelovanja zaposlenih, predvsem s starši, ki so pogosto izključeni iz ...