Koliko je v kriznih centrih za otroke in mladostnike še časovno omejena krizna intervencija? - Korelec, Aleksandra (A. Korelec, 2023)
Otroci in mladostniki se lahko znajdejo v različnih stiskah, medvrstniškem nasilju, zlorabah v domačem okolju, eksperimentiranju z drogami itd. Včasih je potreben umik iz njihovega domačega okolja in v tovrstnih primerih se otroka ali mladostnika lahko namesti v krizni center za otroka in mladostnike. Krizni center je namenjen reševanju akutne krize in bivanje je okvirno omejeno na 21 dni. Po poteku bivanja pa naj bi se za otroka ali mladostnika iskala rešitev oziroma namestitev dolgotrajne oblike. Kar pa krizni center ni. Namen krizne intervencije je izboljšanje uporabnikovega delovanja, se pa od ostalih oblik pomoči razlikuje predvsem v časovnem okviru, omejenih ciljih, hitrosti in v sami aktivnosti udeleženih oseb. V diplomski nalogi sem raziskovanje namenila pristopu, ki temelji na razumevanju travme, vzgoji otrok, otrokovem navezovanju in kako poteka, različnim vrstam nasilja, ki se lahko vršijo znotraj družinskega kroga, in podpori otroku kot žrtvi nasilja. Po uvodni teoriji sem predstavila kvalitativno raziskavo, v kateri sem raziskovala, koliko je v kriznih centri časovno omejena krizna intervencija in kako je s časom bivanja v krizni centrih po sprejetju Družinskega zakonika leta 2019. Sogovornike sem povprašala tudi, kako deluje krizni center, na katerih teoretskih konceptih temelji delo strokovnih delavcev in teme izobraževanj, ki se jih udeležujejo. Moje ugotovitve so, da se bivanje otrok in mladostnikov v kriznih centrih podaljšuje, od sprejetja Družinskega zakonika, leta 2019 dalje. Krizni centri se tako ali drugače trudijo prilagajati na dolgotrajne namestitve, čeprav so vsi mnenja, da za to niso ustanovljeni, niti prilagojeni in jim je težko pri samem delu z otroki, ki so pri njih dalj časa. Children and adolescents can find themselves in various hardships, peer violence, abuse in the home environment, experimentation with drugs, etc. Sometimes it is necessary to withdraw from their home environment and in such cases the child or adolescent may be placed in a crisis center for children and ...