Protetična oskrba psa z amputacijo sprednje okončine - Rihter, Erika (E. Rihter, 2023)
Uvod: Cilj protetičnega pripomočka je vzpostaviti čimbolj normalno gibanje po amputaciji okončine, saj se pri izgubi ene ali več okončin biomehanika gibanja spremeni. Psi z amputirano okončino razvijejo drugačno hojo in posledično lahko takšna hoja privede do poškodb ostalih okončin. Zaradi napredka tehnologije in kirurških posegov je omogočen razvoj protetičnih pripomočkov, ki bodo omogočili kar se da normalno delovanje pasjih okončin in izboljšali življenjski standard. Namen: Namen diplomskega dela je izdelati funkcionalno protezo za psa po transradio-ulnarni amputaciji sprednje desne okončine ter predstavitev postopka izdelave in ugotovitev funkcionalnost proteze. Metode dela: Diplomsko delo temelji na praktičnem delu, ki zajema postopek izdelave proteze in preizkus njene funkcionalnosti. K izdelavi proteze spadajo meritve okončin, odvzem mere krna z mavčnim povojem, izdelava in obdelava modela, izdelava in preizkus proteze ter prevzem. Za izdelavo proteze smo uporabili plastazot, polietilen, aluminijasto cev in karbonska vlakna. Pri preizkusu in prevzemu proteze smo opazovali hojo psa, pokazali lastnikom uporabo proteze in predali informacije o koristih kot tudi možnih tveganjih. Na podlagi vprašalnika o zadovoljstvu s pripomočkom smo želeli ugotoviti, kakšno je mnenje lastnikov o protezi. Vprašalnik je zajemal 21 vprašanj, ki so spraševala o osnovnih podatkih o psu ter o sami uporabi pripomočka in zadovoljstvu lastnika nad le-tem. Rezultati: Pri pomerjanju proteze smo ugotovili, da zaradi zelo gibljivega krna in dlake proteza hitro zdrsne s krna, zato smo krn povili s samooprijemljivim elastičnim povojem, da je proteza ostala na okončini. Zaradi rasti psa smo morali čez dva meseca popraviti protezo, saj je pes zrasel v višino, hkrati se je povečal obseg krna. Rezultati vprašalnika o zadovoljstvu lastnikov nad pripomočkom so pokazali, da so zelo zadovoljni s funkcionalnostjo in prav tako tudi s samim izgledom pripomočka. Razprava in zaključek: S protetično oskrbo želimo živalim omogočiti boljšo kakovost ...