Mišično-skeletne okvare zgornjega uda pri fizioterapevtih - pregled literature - Cencelj, Laura (L. Cencelj, 2023)
Uvod: Mišično-skeletne okvare, povezane z delom, so opredeljene kot vsaka težava mišično-skeletnega sistema, ki se pojavi pri delu in povzroča nelagodje, težave ali bolečino med opravljanjem dela. Čeprav imajo fizioterapevti veliko znanja o mišično-skeletnih poškodbah in strategijah za preprečevanje le-teh, je razširjenost mišično-skeletnih okvar med to skupino delavcev visoka. Namen: Namen diplomskega dela je bil na podlagi pregleda literature ugotoviti pojavnost mišično-skeletnih okvar zgornjega uda pri fizioterapevtih ter na podlagi pregledanih člankov analizirati in predstaviti dejavnike tveganja za nastanek le-teh. Metode dela: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo, ki je zajemala pregled literature. Strokovno in znanstveno literaturo smo iskali v podatkovnih zbirkah PubMed, ScienceDirect in CINAHL. Pri iskanju literature smo uporabili naslednjo kombinacijo besed ali besednih zvez v angleškem jeziku (physiotherapist OR physical therapist) AND (musculoskeletal disorder OR occupational injuries OR work deformations OR musculoskeletal defects) AND (upper limb OR upper extremity OR arm OR hand OR thumb). Rezultati: Na podlagi ključnih besed je bilo najdenih 69 raziskav. Vključitvenim in izključitvenim kriterijem je ustrezalo osem raziskav, ki so bile vključene v nadaljnjo analizo. Za pridobitev podatkov so avtorji raziskav uporabili različne vrste vprašalnikov, ki so jih fizioterapevti izpolnili sami. Na podlagi vprašalnikov smo primerjali pojavnost mišično-skeletnih okvar zgornjega uda in demografske spremenljivke. Rezultati vseh analiziranih raziskav so pokazali, da se mišično-skeletne okvare zgornjega uda pogosteje pojavljajo pri ženskah, starejših fizioterapevtih in na začetku ali na koncu njihove delovne dobe. Najpogostejše prizadeto območje je palec, kar je največkrat posledica pogostega izvajanja manualne terapije. Mišično-skeletne okvare zgornjega uda najpogosteje prizadenejo fizioterapevte, ki delajo na področju ortopedije. Razprava in zaključek: Avtorji raziskav ugotavljajo, da je ...