Idejna zasnova odvodnje odpadnih in padavinskih voda naselja Klisa v Bosni in Hercegovini - Trajkovski, Marko (M. Trajkovski, 2023)
Živimo v obdobju, v katerem človekove dejavnosti močno vplivajo na vsak del narave. Voda je del narave, in kot vemo, je pogoj za preživetje človeka. Rečni tokovi so se v zadnjih 10 letih pomembno spremenili, z izrazitimi obdobji suše in poplav. V različnih delih sveta, kot sta Afrika in Azija, so se pojavili meddržavni konflikti zaradi vodnih virov. Jasno je, da ima voda nacionalni pomen za vsako državo. Glavni cilj te magistrske naloge je zaščita reke Une in izboljšanje kakovosti vode. Magistrska naloga se ukvarja z izdelavo idejno rešitve odvajanja odpadnih voda in padavinskih vod iz naselja Klisa, ki se nahaja v Bosni in Hercegovini. Samo naselje Klisa leži v strogem zaščitenem območju Nacionalnega parka Una. Poleg naselja Klisa teče reka Una, ki ima po zakonu o zaščiti nacionalnega parka status kopalne vode. V sami magistrski nalogi sta razviti dve možni rešitvi odvajanja odpadne vode. Problematika je najprej teoretično obrazložena, nato so navedene vse specifikacije problema in na koncu je, v skladu z obstoječo zakonodajo, izvedena tehnično-ekonomska analiza. Pri tem so uporabljena različna programska orodja, kot so CIVIL 3D, QGIS, EXCEL itd. S tem je bilo dokazano, da bo z izgradnjo kanalizacije ta projekt prispeval k zaščiti vode reke Une na tem območju. We live in an era where human activities strongly influence every aspect of nature. Water is a part of nature and, as we know, a necessity for human survival. River flows have significantly changed in the last 10 years, with pronounced periods of drought and floods. In various parts of the world, such as Africa and Asia, interstate conflicts have arisen due to water resources. Water has a national significance for every country. The main goal of this master's thesis is the protection of the Una River and the improvement of water quality. This master's thesis deals with the development of a conceptual solution for the drainage of wastewater and rainwater from the settlement of Klisa, located in Bosnia and Herzegovina. The Klisa settlement itself is ...