Oblikovanje osnovne turistične infrastrukture na izbranem območju turistične znamenitosti Kirkjufellsfoss v regionalnem parku Snaefellsnes, Islandija - Gombač, Tea (2023)
Naloga obravnava problematiko naraščajočega turizma na območju turistične znamenitosti Kirkjufellsfoss v regionalnem parku Snaefellsnes na Islandiji, ki je v zadnjih letih doživel izjemno priljubljenost. Cilj magistrskega dela je izdelava novega predloga ureditve, ki bo zmanjšal ali vsaj delno omejil negativne vplive turizma, ki izvirajo iz neustrezne prometne in turistične infrastrukture. V okviru naloge je predstavljeno tako širše kot ožje območje slapa Kirkjufellsfoss, vključno z analizami in pregledom trenutnega stanja ter obstoječih planskih aktov. Za boljše razumevanje prostora je bil izveden terenski ogled, ki je igral pomembno vlogo pri prepoznavanju potencialov in slabosti območja za njegov turistični razvoj. V nalogo so vključeni tudi referenčni primeri projektov, ki se soočajo s podobnimi izzivi kot območje urejanja. Ti primeri temeljijo na trajnostnem ravnanju z naravo in se nahajajo v podobnih pustih skandinavskih krajih, kot je območje slapa Kirkjufellsfoss. Njihova analiza je ključno pripomogla pri oblikovanju nove ureditve. Predlagan koncept nove ureditve se osredotoča na izrabo prepoznanih potencialov in reševanje obstoječih prostorskih problemov. Nov program območja upošteva pričakovano število obiskovalcev in v prostor vnaša nove programske vsebine. Pomemben del nove ureditve je tudi celovit sistem pešpoti, ki zagotavlja hodljivost območja in obiskovalce usmerja ter zadržuje na določenih območjih. Z novo ureditvijo želim doseči bolj trajnostno upravljanje območja in zagotoviti prijetno izkušnjo za vse obiskovalce. The master thesis deals with the issue of growing tourism in the area of the tourist attraction Kirkjufellsfoss in the Snaefellsnes Regional Park in Iceland, which has experienced a significant popularity serge in recent years. The aim of the thesis is to develop a new design proposal that will reduce or at least partially limit the negative impacts of tourism arising from inadequate transportation and tourist infrastructure. The thesis encompasses both the broader and narrower ...