Razlogi staršev za vpis otroka v gozdni vrtec - Knific, Neža (N. Knific, 2023)
V današnjem času polno zaposleni starši otroku težko omogočijo bivanje v naravi, saj za obisk narave nimajo časa niti sami. Da bi otrokom ponudili več časa, preživetega v naravi, so začeli nastajati gozdni vrtci. Ob tem smo ugotovili, da bivanje v naravi otroku ponuja mnogo prednosti na vseh področjih njegovega razvoja. V Sloveniji so gozdna varstva še vedno v manjšini, vse več javnih vrtcev, ki želijo gozdno pedagogiko vključiti v svoj program, pa se odloča za pridružitev Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije. V teoretičnem delu diplomskega dela raziskujem pomen gozdne pedagogike in vpliv bivanja v naravi na otroke, pomen gozdnih vrtcev in kakšno vlogo imajo odrasli pri seznanjanju otrok z naravo. V empiričnem delu sem anketirala starše otrok, vpisanih v vrtce, ki so vključeni v Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Spraševala sem jih po razlogih, zaradi katerih so se odločili za vpis otroka v gozdni vrtec, ter o njihovem življenjskem slogu v povezavi z naravo, ki bi lahko vplival na to odločitev. Po analizi pridobljenih podatkov sem prišla do ugotovitve, da na odločitev za vpis otroka v gozdni vrtec močno vplivajo bližina doma, želja, da otrok čim več časa v vrtcu preživi v naravi, ter prijazne in strokovne vzgojiteljice. Staršem teh otrok je pomembno bivanje v naravi, prosti čas pa tudi sami radi preživijo ob različnih aktivnostih v naravi. In today's busy world, many parents find it difficult to provide their children with opportunities to spend time in nature due to their own time constraints. To address this issue, forest kindergartens have been established to offer children more time in nature. We have discovered that spending time in nature offers numerous benefits for a child's development in all areas. There are still few forest kingergartens in Slovenia, but more and more public kindergartens are deciding to join the Network of Forest Kindergartens and Schools in Slovenia to incorporate forest pedagogy into their programs. In the theoretical part of my thesis, I explore the importance of forest ...