Vključevanje albanskih priseljencev tretjega vala v slovensko družbo: primer Mestne občine Velenje - Gashi, Valdona (V. Gashi, 2023)
Mednarodno priseljevanje v mestno občino Velenje se je odvijalo v dveh valih. Danes smo priča novemu valu, kjer večino imigrantov z Balkana predstavljajo albanski priseljenci. V prvih dveh valih so priseljenci, kjer veliko večino imigrantov v Velenju predstavljajo delavci v gradbeništvu, tukaj živeli sami, brez družine, in tako je prihajalo do nujne asimilacije le pri posameznikih. Danes, v novem valu, je praksa drugačna, saj se večini priseljencev takoj ali po nekem obdobju v imigrantski družbi pridruži partnerka ali cela družina. Tako prihaja do kompleksnejših izzivov pri komunikaciji, procesu integracije ter do drugih težav s prilagajanjem na novo okolje na različnih področjih življenja, tako priseljencev kot imigrantske družbe. Opravili smo celostni pregled izzivov pri vključevanju migrantov na vzgojno-izobraževalnem, zdravstvenem, sistemskem in varnostnem področju. Za celovit oris problematike smo opravili intervjuje z nosilci javnih funkcij vseh področij ter z družinami albanskih priseljencev. Posebno pozornost smo namenili albansko govorečim otrokom in predvsem ženskam v velenjskem okolju, ki so se zaradi spleta okoliščin znašle v inferiornem položaju. Ugotovili smo, da je neznanje jezika poglaviten vzrok za večino izzivov na različnih področjih, s katerimi se spopadajo albansko govoreči priseljenci in lokalno prebivalstvo. Bolj kot vpliv množičnega priseljevanja na število kaznivih dejanj, je zaskrbljujoča praksa združevanja in neprilagodljivost najstniških skupin. Raziskava kaže, da se priseljenci v velenjsko družbo niso uspešno integrirali, s čimer imajo ženske in starejši otroci največ težav. Analizirali smo predloge intervjuvancev in skušali opisati možne rešitve za bolj uspešen integracijski proces albanske skupnosti v Velenju. International immigration to the city municipality of Velenje has occurred in two waves. Today, we are witnessing a new wave where the majority of immigrants from the Balkans are Albanian settlers. In the first two waves, immigrants, predominantly construction workers, ...