Risarsko izražanje skozi klasično animacijo - Šubic, Lili (2023)
Skozi diplomsko nalogo je predstavljena in izpeljana tehnika animiranja sličica za sličico in sicer risana animacija, saj smo z njo lahko najbolje poustvarili čustva, karakter in razpoloženje nastopajočih risanih junakov. Teoretični del opisuje in se zgleduje po domačih in tujih animatorjih ter primerja in analizira njihov način animiranja. Analizirani animatorji so Walt E. Disney, Zlatko Grgić, Saša Dobrile, Miki Muster, Zvonko Čoh, Milan Erič in Grega Mastnak. Analizirani animatorji in njihova dela spadajo v različna časovna obdobja ter geografske prostore, kar daje širši pogled na razvoj animacije ter njihove medsebojne vplive in podobnosti. Teoretični del prav tako zajema predstavitev osnovnih principov animiranja, ki služijo pri analiziranju risanih animacij podanih avtorjev ter pri sami izdelavi risane animacije. Praktični del zajema predstavitev delovnih postopkov, potrebno opremo, proces načrtovanja ter celoten delovni proces izdelave risane animacije. V proces načrtovanja spada izdelava skic likov, izris zgodborisa in glavne zgodbe, izris vseh ozadij glede na zgodboris, izbor glavnih barvnih tonov ozadij in likov ter določitev snemalnih kotov kamere in glede na njih izris profilov likov. Nato sledi proces animiranja sličica za sličico, po metodi linearnega animiranja (angl. straight forward), kar pomeni, da se izrisuje sličice zaporedoma, od prve, preko vmesnih sličic, do zadnje. V zadnjem delu praktičnega dela, se scene združijo v celotno animacijo, ter se dodajo posebni učinki, prehodi ter zvoki, ki še bolj popestrijo animacijo. Rezultat diplomskega dela je klasična risana animacija v kateri nastopi množica različnih likov, ki so poustvarjeni skozi risano risbo, sličica za sličico. Pri tem je bila pozornost skoncentrirana na obrazne poteze, gibe, način gibanja, zvočno podlogo, premikanje kamere, postavitev lika v kader, barve in celotno likovno zasnovo nastopajočih junakov, saj se preko teh izrazi njihov značaj in razpoloženje. Spoznanje, da kljub temu da je dandanes proces animiranja precej olajšan, ...