Spletno nakupovanje živil: segmentacija porabnikov na slovenskem trgu - Peurača, Anja (A. Peurača, 2023)
V praksi živila običajno kupujemo v fizičnih trgovinah, kjer imamo kot porabniki možnost, da se pred nakupom sami v živo prepričamo o ustreznosti iskanega izdelka. V zadnjem obdobju pa imamo možnost, da živila kupimo tudi preko spleta. Pregled literature kaže, da obstaja kar nekaj ključnih razlogov, zakaj se porabniki odločajo za spletno nakupovanje in tudi spletno nakupovanje živil, vendar so študije, ki ponujajo vpogled v različne segmente porabnikov, ki opravljajo nakupe preko spleta, bolj redke. V magistrski nalogi želim zato odgovoriti na naslednje raziskovalno vprašanje: kdo oz. kakšni so slovenski porabniki, ki kupujejo živila preko spleta, in na kaj morajo biti trgovci na področju spletnega nakupovanja pozorni, ko oblikujejo segmente porabnikov, ki jih želijo nagovoriti. Za proučitev raziskovalnega vprašanja sem izvedla opisne oz. deskriptivne raziskave, za katere so značilni kvantitativni raziskovalni pristopi. Za lažje oblikovanje vprašanj za anketo sem izvedla tudi fokusno skupino s posamezniki, ki so že prakticirali vsaj eno obliko spletnega nakupovanja. Analiza rezultatov raziskave je pokazala, da obstajajo trije segmenti porabnikov – nevtralci, tradicionalni kupci, spletni navdušenci. In practice, we usually buy groceries in physical stores, where we as consumers can see the suitability of the product we are looking for before purchasing. In the last period, however, we have the possibility to buy groceries online. The literature reviews show that there are quite a few key reasons why consumers choose to shop online, including online grocery shopping, but studies that provide insights into the different segments of online shoppers are rarer. In my master's thesis, I therefore want to answer the following research question: who are the Slovenian consumers that buy food online and what should the merchants pay attention to in the field of online shopping when designing the consumer segments, they want to address. To examine the research question, I carried out descriptive research characterized by ...