Film in propaganda : oris filmske produkcije na Slovenskem do konca druge svetovne vojne - Seifert, Tanita (T. Seifert, 2023)
Diplomska naloga govori o razvoju filmske produkcije na Slovenskem, in sicer o samih začetkih, ko so prebivalci današnje Slovenije prvič videli gibljive slike, in o ustvarjalcih, ki so se naposled sami preizkusili v tej umetnosti in danes veljajo za začetnike slovenskega filma. Prvi metri slovenskega filma so nastali večinoma izpod rok fotoamaterjev in ljubiteljev filma. Posneti material hranijo večinoma v Arhivu Republike Slovenije in Narodnem muzeju v Ljubljani. Delo je bilo usmerjeno različno, v arhive – film, knjige, članke in časopise, ki so izhajali skupaj z omenjenimi filmi. Med njimi izstopa časopis Slovenski narod, ki kaže, da je bil filmu tudi najbolj naklonjen, vsi ti časopisi so dostopni v Digitalni knjižnici Slovenije. Diplomska naloga je razdeljena na tri dele. Prvo poglavje govori o začetkih kinematografije na Slovenskem in o njihovih akterjih, ki so bili najbolj zaslužni za njen razvoj. Opisuje domačo filmsko proizvodnjo do začetka druge svetovne vojne, od prvih metrov domačega filma, ki jih je posnel Karol Grossmann, do premier prvih dveh slovenskih celovečernih filmov in ustanovitve edine med vojno delujoče produkcije Emona film. Drugi del se posveti propagandi, njeni teoriji in njeni vlogi v vojni oziroma v družbi. Na kratko se posveti tudi okupatorjevi propagandi. Osredotoča se predvsem na delovanje Emona filma in na njen izdelek Partizanski dokumenti, ki so danes pomemben vir za vpogled v medvojno produkcijo dokumentarnega filma oziroma propagande na Slovenskem. Poleg omenjenega podjetja opiše tudi delovanje filmske sekcije NOB, ki je bila poleg Emona filma tudi edina, ki je snemala v času vojne. V zadnjem delu naloga na kratko opiše nadaljevanje filmske produkcije iz časa NOB, se naveže na povojno filmsko produkcijo, išče v njej sledi vojne in vpliv le-te na življenje po njej. The thesis deals with the development of film production in Slovenia, namely about the very beginnings, when the inhabitants of modern-day Slovenia saw motion pictures for the first time, and about the creators who ...