Uporaba nestandardnih formatov pri pouku likovne umetnosti - Sorta, Katja (K. Sorta, 2023)
Zavajajoče prepričanje o popolni svobodi izbire formata kot prvi korak v procesu likovne ustvarjalnosti potrjuje aktivna uporaba standardnih formatov, ne le pri pouku likovne umetnosti v osnovnih šolah, temveč v likovni ustvarjalnosti nasploh. V namen zavedanja in ozaveščanja o nestandardnih formatih sem zasnovala koncept magistrskega dela, ki je odraz lastne praktične izkušnje skozi vsa leta ustvarjanja, vse do racionalne odločitve o intenzivnejšem zavedanju izkoriščanja vseh komponent formata. V magistrskem delu sprva opredelim pojem format, nadalje pa izpostavim pomembnost in vlogo formata, njegove značilnosti ter druga likovno-teoretična izhodišča, ki se povezujejo s formatom. Sledi predstavitev umetnikov in izpostavitev posameznih likovnih del, zasnovanih na nestandardnih formatih, ter ponazoritev in analiza lastnih likovno-praktičnih interpretacij. Izpeljala sem raziskavo, katere namen je bil preveriti, v kolikšni meri učenci pri pouku likovne umetnosti na predmetni stopnji uporabljajo nestandardizirane formate. Obenem sem želela ugotoviti, kateri so razlogi za neuporabo nestandardiziranih formatov, in ali učenci format izbirajo sami, ali jim ga dodelijo učitelji. Sočasno sem nameravala izvedeti tudi, kakšni so odzivi učencev ob uporabi teh formatov. V namen raziskave sem uporabila kavzalno neeksperimentalno metodo in kvantitativen raziskovalni pristop. Merski instrument je bil anketni vprašalnik. Vzorec je zajemal 113 učiteljev likovne umetnosti v slovenskih osnovnih šolah. Od tega je bilo 80 % žensk in 20 % moških, njihova povprečna delovna doba pa je znašala 20,9 let. Rezultati raziskave potrjujejo, da pri pouku likovne umetnosti v osnovnih šolah po Sloveniji dominira uporaba formata A3. Kot glavni razlog za neuporabo nestandardnih formatov je navedena ekonomičnost, le nekoliko manjši odstotek anketiranih pa krivi časovno stisko in prostorsko omejitev. Kljub dominantni vlogi A3-formata, se je izkazalo, da uporaba nestandardnih formatov pri pouku likovne umetnosti še zdaleč ni zanemarljiva, saj jo ...