Generacijski obrisi (post)jugoslovanskih migracij: Zgodbe priseljencev in njihovih potomcev v Sloveniji - Benak Cvijanović, Vanessa (2022)
Magistrsko delo se osredotoča na spreminjanje odnosa do priseljencev iz nekdanje skupne države Jugoslavije v treh zgodovinsko, družbeno-kulturno in politično raznolikih obdobjih, in sicer gre za obdobje SFR Jugoslavije, čas razpada SFRJ in slovenske osamosvojitve ter sodobni čas, ko je Slovenija vstopila v EU. V teoretskem delu se naloga ob pomoči zgodovinske in antropološke analize posveti procesom drugačenja, izključevanja in zavračanja priseljencev iz nekdanje skupne Jugoslavije v Sloveniji z upoštevanjem ključnih konceptov, ki zadevajo postjugoslovanski balkanizem. Analizirane so naracije pripadnikov treh generacij in njihovo doživljanje sprememb v slovenskem okolju. Terenska raziskava vključuje tako prve generacije priseljencev kot tudi potomce priseljencev in njihove otroke, pri čemer je poudarek na različnih migracijskih izkušnjah ter raznolikem razumevanju, doživljanju migracij ter samoidentifikacijah sogovornikov. Posebno pozornost namenjam vprašanjem, kako subjekti sami premišljujejo o svoji identiteti in kako ohranjajo morebitno idejo o sebi kot o Drugem v slovenski družbi. Naloga v širšem smislu želi osvetliti neposredni vpliv predstav in idej o jugoslovanskem Drugem na samorazumevanje posameznikov in posameznic, ki se srečujejo z drugačenjem v vsakdanjem življenju in v slovenskem javnem diskurzu. This master's thesis focuses on the changing attitudes towards immigrants from the former common state of Yugoslavia in three historically, socio-culturally and politically diverse periods namely, the period of the SFR of Yugoslavia, the time of the disintegration of the SFR of Yugoslavia and the Slovenian independence, and the modern time when Slovenia entered the EU. In the theoretical part, with the support of a historical and an anthropological analysis, the thesis focuses on the processes of differentiation, exclusion and rejection of immigrants from the former common Yugoslavia in Slovenia, taking into account the key concepts concerning the post-Yugoslav Balkanism. It analyses the narratives of ...