Sledovi poledenitve Spodnjih Bohinjskih gora - Lapajne, Pija (2022)
Velik del Alp in alpskega predgorja je bil v pleistocenskih ledenih dobah prekrit z ledeniki. Območje Slovenije je ležalo na jugozahodnem robu tega obsežnega alpskega ledenega pokrova. Večje ledene gmote na ozemlju Slovenije so se nakopičile na območju Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Sledove poledenitve v Julijskih Alpah so odkrili razmeroma pozno in dolgo je trajalo, preden so določili poglaviten obseg diluvialne glaciacije. Z dosedanjimi raziskavami so obseg poledenitve v Slovenskih Alpah ugotovili v veliki meri, manjkajo pa nam podrobnosti posameznih območij. Namen magistrskega dela je geomorfološka interpretacija sledov poledenitve Spodnjih Bohinjskih gora in Ratitovca, natančneje območji južno od Soriške planine in severovzhodno od Ratitovca, vse do jugozahodnega roba planote Jelovica oz. Dražgoške gore. Na osnovi geomorfološke analize, ki je temeljila na terenskem kartiranju geomorfnih elementov in predhodnih navedbah v literaturi, zaključujemo, da je greben Spodnjih Bohinjskih gora – in njegovo nadaljevanje v Ratitovec – Bohinjski ledenik prečil v dveh večjih ločenih jezikih, in sicer preko Bohinjskega sedla, pri Soriški planini in preko Valantovega roba, in se v zahodni del Selške doline spuščal v dveh manjših jezikih. Območje severozahodno od Ratitovca pa je prečil preko Rovtarice, Gatovš in Raztovka ter se stekal do južnega roba močvirnate kotanje Ledina. Ledeniška sedimentacija južno od Ratitovca, na območju vasi Podlonk, pa je rezultat delovanja lokalno oblikovanega krniškega ledenika. A great part of the Alps and the Alpine foothills were covered with glaciers during the Pleistocene ice ages. The area of Slovenia was on the southwestern edge of this extensive alpine ice sheet. Larger ice masses on the territory of Slovenia have accumulated in the area of the Julian Alps, Karavanke, and Kamnik-Savinja Alps. Traces of glaciation in the Julian Alps were discovered relatively late and took a long time before the main extent of diluvial glaciation was determined. With the research ...