Mnenja učiteljev razrednega pouka o spolni diferenciaciji pri predmetu šport v prvem in drugem triletju osnovne šole - Miličič, Nika (2022)
V magistrskem delu smo glede na izbrano temo predstavili prisotnost spolnih stereotipov v športu, se dotaknili bioloških razlik med moškimi in ženskami ter položaja žensk na različnih področjih znotraj športa. Opisali smo, kakšen vpliv imajo mediji in družina na vlogo in položaj žensk v športu, predstavili, kako so ženske danes zastopane na vodilnih položajih v športu in analizirali resolucije ter dokumente, ki se zavzemajo za boljši položaj žensk na področju športa. Zatem smo naredili primerjavo šolskega športa nekoč in danes ter opisali značilnosti učne diferenciacije. Opisali smo tudi spolno diferenciacijo pri predmetu šport in analizirali prisotnost spolne diferenciacije v učnem načrtu za predmet šport. V empiričnem delu smo raziskali, kakšna so mnenja učiteljev razrednega pouka o spolni diferenciaciji pri predmetu šport in v kolikšni meri tudi sami izvajajo spolno diferenciacijo pri predmetu šport oz. delijo učence glede na spol. Zanimalo nas je, katere razloge učitelji razrednega pouka navajajo za vpeljavo spolne diferenciacije pri predmetu šport ter v kolikšni meri učencem pri športu ponudijo izbiro športnih vsebin glede na spol. V magistrskem delu smo uporabili kvantitativno raziskavo, in sicer smo raziskovali z uporabo anketnega vprašalnika. Vzorec je sestavljalo 131 učiteljev in učiteljic razrednega pouka, ki poučujejo na slovenskih osnovnih šolah. V raziskavi smo ugotovili, da učitelji razrednega pouka pri predmetu šport učencev na razredni stopnji v večini ne delijo glede na spol in tudi menijo, da spolna diferenciacija na razredni stopnji še ni potrebna, na drugi strani pa se večina učiteljev strinja z vpeljavo spolne diferenciacije na predmetni stopnji (od 6. razreda dalje). Kot najpogostejši razlog za delitev učencev glede na spol (predvsem na predmetni stopnji) učitelji navajajo biološke razlike med spoloma (različne telesne značilnosti …). Na podlagi dobljenih rezultatov smo tudi ugotovili, da učitelji razrednega pouka pri predmetu šport pri učencih opazijo drugačno zanimanje za športne vsebine ...