Neodvisno življenje mlajših odraslih oseb s cerebralno paralizo - Mlakar, Katja (2022)
Pričujoča doktorska disertacija govori o ljudeh s cerebralno paralizo (v nadaljevanju CP), njihovem vsakodnevnem življenju, odsotnosti družbene moči in o odločitvah, ki jih lahko sprejemajo ter tudi o njihovih nezadovoljenih potrebah, kršenih osnovnih človekovih pravicah, njihovem doživljanju neodvisnega življenja, stigmatizacije, socialne izključenosti in procesov pomoči, ki so jim na voljo pri oblikovanju ustreznih rešitev za svoje življenje. Osebe s CP so pri vzpostavljanju neodvisnosti in razvijanju samoodločanja šibke in zapostavljene, zato potrebujejo socialno oporo in podporo različnih strokovnih služb. Subjekt raziskovanja so tako tudi strokovnjaki, ki sodelujejo z osebami s CP ter njihovo razumevanje neodvisnosti, potreb posameznika s CP, vrste pomoči in podpore, ki jo lahko ponudijo ter tudi perspektiva za izboljšanje procesa pomoči. Neodvisno življenje razumemo tako, da imajo osebe s CP enak nadzor in enake možnosti izbir v vsakdanjem življenju, ki so drugim ljudem samoumevne. To vključuje odraščanje v njihovih družinah obiskovanje šole zaposlitev, ki je skladna z njihovo izobrazbo in sposobnostmi enak dostop do servisov in ustanov družabnega življenja, kulture in prostega časa. Najpomembnejše pa je, da morajo imeti osebe s CP nadzor nad svojimi lastnimi življenji, in da lahko mislijo ter govorijo sami zase. Teoretična izhodišča zajemajo spoznanja o realnem in imaginarnem položaju oseb s CP, ki skozi različne diskurze ustvarja negativno podobo ljudi z ovirami (vključujoč osebe s CP). Položaj in specifike ljudi s CP neobhodno vplivajo na vsa življenjska področja oseb s CP, tudi in predvsem na vzpostavitev njihovega neodvisnega življenja. V teoretičnih izhodiščih so tako predstavljeni številni dejavniki in ovire, ki pomembno določajo potek življenja in sprejemanje odločitev za neodvisno življenje oseb s CP. Vodilo doktorske disertacije je razmislek o medsebojnem sovplivanju različnih kontekstualnih dejavnikov (razumevanje neodvisnosti, ideologija neodvisnega življenja, družina, proces pomoči, ...