Analiza strahu pred vodo pri otrocih - Sinkovič, Maja (2022)
Cilj magistrskega dela je bil preveriti zanesljivost vprašalnika o strahu pred vodo »Fear of Water assessment questionnaire« (Misimi idr., 2020) v slovenskem jeziku. Z raziskavo smo želeli ugotoviti pri kolikšnem deležu otrok je prisoten strah pred vodo, ugotoviti ali obstajajo statistično značilne razlike v pojavnosti strahu pred vodo pri deklicah in dečkih ter kateri so glavni vidiki strahu pred vodo. V raziskavi je sodelovalo 236 učencev tretjega razreda osnovne šole, v povprečju starih 9 (1) let. Najmlajši otrok je bil star 7 let, najstarejši pa 11 let. Vključenih je bilo 18 osnovnih šol iz petih različnih statističnih regij. Vprašalnik je zajemal 40 trditev o strahu pred vodo, katere so preizkušanci ovrednotili s 5-stopenjsko Likertovo lestvico strinjanja. Izpolnjevali so ga sami, skupaj s svojimi starši ali s pomočjo učitelja. Raziskava je bila opravljena v mesecu aprilu, ko je bila večina tretjih razredov že deležna obveznega plavalnega tečaja. Kaiser-Meyer-Olkinov test je presegal 0,5, vrednost Bartlettovega testa pa je bila statistično značilna, kar pomeni, da je bil naš vzorec zadosti velik in da so bile povezave med anketnimi vprašanji zadosti visoke za izvedbo faktorske analize. S faktorsko analizo zbranih podatkov smo pridobili 4 ponovljive faktorje: znanje plavanja, prilagojenost na vodo, strah pred vodo (zaprte vode), strah pred vodo (odprte vode). Ugotovili smo, da je vprašalnik o strahu pred vodo zanesljivo orodje za določanje strahu pred vodo pri otrocih. Vrednosti koeficienta alfa, so pri vseh štirih faktorjih presegale 0,75, kar potrjuje zanesljivost vprašalnika. Analiza podatkov je pokazala, da strah pred vodo izraža 9,63% učencev. Glede na spol, so rezultati pokazali, da nekoliko več strahu pred vodo izražajo dečki (10,84%), kot deklice (8,74%). Kljub temu pa med spoloma nismo potrdili statistično značilnih razlik. Strah pred vodo se močno povezuje z neznanjem plavanja. Po naših raziskavah v tretjem razredu osnovne šole delež neplavalcev znaša 7,2%. Za plavalce se je ovrednotilo 92,8% ...