Seksualno delo v Sloveniji: Skrb za zdravje - Gornik, Živa (2022)
Diplomsko delo obravnava seksualno delo v Sloveniji in z njim povezano vprašanje zdravja. V uvodnem delu je obravnavana metodologija raziskovanja seksualnega dela, različne oblike seksualnega dela in zakaj je pomembno, da posamezne oblike ločujemo med seboj. V nadaljevanju se delo osredotoči na predstavitev različnih oblik seksualnega dela v Sloveniji, sledi pa poglavje, v katerem seksualno delo povežemo z zdravjem. V tem delu so najprej predstavljeni koncepti neenakosti, ranljivosti in stigme v povezavi s seksualnim delom in seksualnimi delavci, nato pa prikaz različnih družbeno-individualnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na seksualno delo. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena terenska raziskava, v katero je bilo vključenih 40 sogovornikov in sogovornic, ki se ukvarjajo s seksualnim delom v Sloveniji. Pričanja sogovornikov kažejo na to, da pomen zdravja pripisujejo predvsem stikom s strankami ter skrbi do lastnega telesa. V terenski raziskavi se je pokazalo, da sogovorniki in sogovornice razmišljajo o svojem zdravju predvsem v navezavi na zmožnost opravljanja seksualnega dela. Poleg tega se seksualni delavci in delavke zavedajo, da so v družbi še zmeraj stigmatizirana populacija posameznikov, hkrati pa tudi sami ne izražajo zaupanja v zdravstvene institucije. The thesis deals with sex work in Slovenia and related health care. The introductory part discusses the methodology of sex work research and then describes the different forms of sex work and why it is important to distinguish between them. The work then focuses on presenting the different forms of sex work in Slovenia. This is followed by a chapter linking sex work to health. This section first introduces the concepts of inequality, vulnerability and stigma in relation to sex work and sex workers, and then looks at the different socio-individual factors that can influence sex work. The second part of the thesis presents a field study involving 40 interviewees involved in sex work in Slovenia. The interviewees' testimonies show that they ...