Kierkegaardova metafizika samosti - Černe, Ula (2022)
Diplomsko delo se osredotoča na Kierkegaardov pojem izbire in etičnega življenja, ki na tej izbiri temelji. Prikazana bo pot postajanja samosti, samost je Kierkegaardova opredelitev posameznika – posamičnika. Posamičnik postane človek, ki gre skozi etično izbiro, v kateri brezpogojno izbira svojo osebnost in s to izbiro pridobi odgovornost v sebi, ki je podlaga za pristno etično življenje. Posameznikov cilj v življenju je torej etično izoblikovana osebnost, ki ima svoj cilj v sebi, in le takšna osebnost lahko potem nase prevzame odgovornost za etično življenje in etično delovanje v skupnosti. Kierkegaardovo etiko lahko imenujemo tudi etika samosti, saj etično živeči posamičniki sestavljajo skupnost, ki deluje po teh načelih. Človek, ki gre skozi etično izbiro, postane samost in samost je struktura, ki ji Kierkegaard posveča največ pozornosti. Prikazala bom pot postajanja samega sebe, ki jo moramo, kljub vsem Kierkegaardovim napotkom, odkriti sami in nihče drug, saj lahko le sami odkrijemo svojo resnico. The thesis focuses on Kierkegaard's notion of choice and the ethical life based on that choice. The thesis will show the path of becoming aloneness, which is Kierkegaard's definition of the individual - the single individual. The single individual becomes a human being who passes through an ethical choice in which he/she unconditionally chooses his/her personality, and through this choice acquires a responsibility within himself/herself that is the basis for a genuine ethical life. The individual's goal in life is therefore an ethically formed personality whose goal lies in himself/herself, and only such a personality can then take responsibility for ethical living and ethical action in the community. Kierkegaard's ethics can also be called the ethics of aloneness, since ethically living individuals constitute a community that operates according to these principles. A person who goes through ethical choice becomes aloneness, and the aloneness is the structure to which Kierkegaard pays most attention. We will ...