Izvedba svetovalne dejavnosti za zasebne lastnike gozdov na Zavodu za gozdove Slovenije - Ring, Borut (B. Ring, 2022)
Svetovalno dejavnost za zasebne lastnike gozdov v Sloveniji izvaja Zavod za gozdove Slovenije (ZGS). V obdobju med leti 2010 do 2020 je ZGS za svetovanje porabil 879.251 neto delovnih ur, od tega 79,9 % za individualno svetovanje lastnikom gozdov. V diplomski nalogi smo anketirali revirne gozdarje in vodje krajevnih enot (n = 225) ZGS v vseh območnih enotah. Med anketiranimi, ki izvajajo svetovalno dejavnost na ZGS je 88,0 % moških, v povprečju so stari 47 let in največ jih ima končano višjo strokovno izobrazbo (36,9 %). Anketiranci so izrazili, da jim je najljubše individualno svetovanje, saj je bolj učinkovito in se bolj prilagaja potrebam ter željam zasebnih lastnikov gozdov. Anketiranci najpogosteje svetujejo zasebnim lastnikom gozdov o izbiri drevja za posek, o ureditvi sečišča, o gojitvenih in varstvenih delih ter o gradnji gozdnih prometnic in varnem izvajanju sečnje. Komunikacija z zasebnimi lastniki gozdov poteka najpogosteje preko telefona oziroma se z njimi srečajo v živo (najpogosteje pri odkazilu drevja za posek). Revirni gozdarji in vodje krajevnih enot večinoma redko kontaktirajo zasebne lastnike gozdov preko družbenih omrežji, javnih medijev, e-pošte ali pošte. Zasebni lastniki gozdov jih najpogosteje kontaktirajo, ko želijo izvajati gozdnogospodarska dela v svojem gozdu (izdaja odločb) oziroma ko potrebujejo informacije o odkupovalcih lesa in o registriranih izvajalcih gozdnogospodarskih del. Izkušnje s svetovanjem dobijo revirni gozdarji in vodje krajevnih enot najpogosteje kar sami v praksi, zato so izkazali tudi potrebo po dodatnem izobraževanju za svetovalno dejavnost. Ker je področji, kjer revirni gozdarji in vodje krajevnih enot opažajo primanjkljaj znanja, kar veliko, je potrebno, da ZGS usmerja izobraževanje svojih zaposlenih na področjih, kjer jim primanjkuje znanja. Extension service for private forest owners in Slovenia is provided by the Slovenian Forest Service (SFS). In the period between 2010 and 2020, the ZGS spent 879,251 net man-hours on the extension service, of which 79.9% ...