Vpliv prvega vala epidemije covida-19 na povpraševanje in izvajanje socialnovarstvenih storitev v Lambrechtovem domu, Slovenske Konjice - Marzidovšek, Ana (A. Marzidovšek, 2022)
V magistrski nalogi raziskujem vpliv prvega vala epidemije covida-19 na povpraševanje in izvajanje socialnovarstvenih storitev v Lambrechtovem domu v Slovenskih Konjicah. Z raziskavo sem želela ugotoviti, ali se je povpraševanje po storitvah zmanjšalo ali povečalo v času prvega vala epidemije covida-19. Prav tako pa me je zanimalo, ali se je samo izvajanje spremenilo in kako, katere so bile nove delovne naloge izvajalcev in vodij socialnovarstvenih storitev ter kako so le-ti doživljali in preživeli čas epidemije. Raziskava je pokazala, da je v aprilu 2020, ko se je epidemija covida-19 v Sloveniji uradno pričela, povpraševanje po institucionalnem varstvu močno padlo, takrat pa so se tudi začasno ukinili sprejemi v domove. Rezultati so pokazali, da se je zaradi prisotnega strahu pred okužbo s covidom-19 v Lambrechtovem domu storitev pomoč na domu omejila na uporabnike, ki so nujno potrebovali pomoč, ostali pa so storitve odpovedovali sami. Prav tako se je ta pomoč skrajšala le na nego in ni nudila ostale pomoči, ki jo sicer zajema pomoč na domu. Po rezultatih sodeč so se intervjuvanci (vodje in izvajalci socialnovarstvenih storitev v Lambrechtovem domu) med prvim valom epidemije covida-19 vsakodnevno soočali s stiskami zaradi napornega dela in strahom pred okužbo zaradi konstantne izpostavljenosti temu. Rezultati kažejo, da so bili uporabniki socialnovarstvenih storitev v Lambrechtovem domu zaradi vseh uveljavljenih ukrepov deležni manj socialne obravnave kot sicer. Strah pred okužbo pa lahko označim tudi kot velik dejavnik na razumevanje uporabnikov in njihovih svojcev glede sprememb pri socialnovarstvenih storitvah v Lambrechtovem domu. In my master's thesis I investigate the impact of the first wave of the COVID-19 pandemic on the demand and delivery of social care services at the Lambrecht Home in Slovenske Konjice. My research sought to determine whether demand for services changed during the first wave of the pandemic. I also studied whether the methods of delivery of social services changed and how ...