Perfekcionizem in duševno zdravje študentov in študentk - Malkoč, Ivana (I. Malkoč, 2022)
Namen magistrskega dela je raziskati perfekcionizem in duševno zdravje študentov in študentk. V teoretičnem uvodu sem raziskala duševno zdravje mladih in konkretneje – duševno zdravje mladih v času študija. Osvetlila sem množične konstrukte perfekcionizma in parametre za razvoj slednjega – pri le-teh sem pod drobnogled postavila tudi prispevek medijev k perfekcionizmu. Raziskala sem povezavo negativnih aspektov perfekcionizma z duševnim zdravjem in se na tem mestu poglobila v negativne posledice perfekcionizma na duševno zdravje študentov in študentk – spoznala sem poglede perfekcionizma pri depresiji in samomorilnih mislih anksiozni motnji motnjah hranjenja in negativni samopodobi zlorabi substanc in motnjah spanja. Teoretični pregled sem zaobjela s pogledom socialnega dela na perfekcionizem. Moja raziskava je sestavljena iz ankete, pri kateri je sodelovalo 242 slovenskih študentov in študentk s študentskim statusom v letih 2021/2022. Na podlagi njihovih odgovorov v empiričnem delu ugotavljam, da je pri vzorcu najbolj prisoten vase usmerjeni perfekcionizem, zatem socialno predpisani perfekcionizem in nato v druge usmerjeni perfekcionizem. Študenti in študentke epidemije COVID-19 niti ne zaznavajo niti zaznavajo kot povod za povečanje perfekcionizma med mladimi velik vpliv na razvoj perfekcionizma vidijo v družinskem okolju na medije z gotovostjo gledajo kot na spodbujevalce perfekcionističnih teženj postavljajo visoke cilje predvsem zase zatem pa tudi cilje, da bi ustrezali drugim večinsko populacijo iz raziskave so znanci/prijatelji/partner/družina že označili za perfekcionista in tudi sami so se v podobni meri označili za perfekcionista največ študentov in študentk meni, da je pomembno, da omenjamo perfekcionizem v kontekstu duševnega zdravja mladih. Zatem, ko študentje in študentke odpišejo izpit, jih večino v mislih preganja izpit in njihovi odgovori nanj dokler ne dobijo ocene anketirani pri študiranju ali pri učenju interesne dejavnosti občutijo veliko utrujenost raziskava je pokazala, ...