Pomoč družini v procesu žalovanja ob umiranju in smrti otroka - Krapež, Tina (T. Krapež, 2022)
V magistrskem delu pišem o pomoči družini v procesu žalovanja ob umiranju in smrti otroka. Zanimalo me je sprejemanje smrti v družini, proces žalovanja in vpliv izkušnje smrti otroka. Želela sem raziskati pomoč socialnega dela pri žalovanju, tako za starše kot tudi otroke. Smrt otroka je najhujši dogodek, ki se v družini lahko zgodi, saj so starši prepričani, da jih bo otrok preživel, nihče pa se ni pripravljen posloviti od svojega otroka. Pri tem so tudi njihovi sorojenci, ki se morajo spopasti z izgubo in ob tem potrebujejo pomoč, saj si največkrat, še posebno, če so mlajši, sami ne znajo pomagati oziroma čustva in občutke zadržujejo v sebi, ker ne želijo s tem obremenjevati žalujočih staršev. V svoji magistrski nalogi sem ugotovila, da se je o smrti otroka potrebno pogovarjati in ozaveščati, spregovoriti o bolečini, ki jo v obdobju žalovanja občutijo starši in sorojenci. Podpreti jih moramo in tako prispevati k njihovi moči, da spregovorijo in dobijo izkušnjo ter se lahko pogovarjajo in so slišani. Prav tako je potrebno nuditi podporo in znanje okolici, da znajo začeti in spodbuditi pogovor o smrti otroka, da se znajo v dani situaciji ustrezno odzvati. S svojo nalogo sem želela raziskati odnos staršev do smrti otroka in prispevati k detabuizaciji teme, o kateri se v slovenski družbi še vedno »ne smemo« pogovarjati. Ugotavljam ravno nasprotno – ljudi, zlasti starše in sorojence umrlega otroka, je potrebno ozaveščati in jih podpreti, da se pogovarjajo in doživijo izkušnjo, da so slišani in v svojem žalovanju niso sami. In the master's thesis I write about grief counseling during the dying process and after the death of a child. I was interested in family acceptance of death, the grieving process, and the impact of experiencing the death of a child. I wanted to explore how social work supports parents and children in their grief. The death of a child is the worst event that can happen in a family, as parents are convinced that the child will survive and no one is ready to say goodbye to their child. The ...