Oblikovanje rokovnika za osnovnošolske učitelje - Koron, Ivana (2022)
Vsaka oseba se vsaj enkrat v življenju sreča z izobraževalnim procesom. Prvi korak je obiskovanje osnovne šole, ki ima izobraževalno in vzgojno nalogo. Vsak učitelj ima vpliv na učence, ki jih poučuje, zato se tudi zavedajo, da morajo biti dober zgled, kar se kaže na več različnih načinov. Prijazen, spoštljiv in korekten odnos so lastnosti vsakega učitelja, ki si želi učencem dati nekaj več. Prav tako je pomembno, da je učitelj dober pedagog in da snov podaja razumljivo. Seveda pa ne smemo pozabiti na ustrezno organiziranost in predanost delu. Da uspejo učitelji slediti vsem aktivnostim in da imajo korekten odnos z učenci, morajo biti dobro organizirani, pri čemer si večinoma pomagajo s pedagoškimi rokovniki. Po večletnem opazovanju in nekaj pogovorih z učitelji smo zaznali splošen problem, in sicer da nekateri učitelji niso zadovoljni s pedagoškimi rokovniki, ki jih prejmejo v dar. Nekateri si zaradi tega rokovnike izdelujejo sami, zato smo se odločili, da bomo za diplomsko nalogo raziskali področje in oblikovali rokovnik na podlagi mnenj in predlogov, ki so nam jih podali učitelji. V teoretičnem delu smo pojasnili pojme, ki smo jih kasneje v praktičnem delu uporabili. Pisali smo o oblikovanju daljših prelomov in izpostavili ključne elemente, ki sestavljajo prelom. Pojasnili smo, kako na oblikovanje vplivata tipografija in barva. Dotaknili smo se tudi teme rokovnikov kot grafičnega izdelka in raziskali, ali obstajajo digitalni rokovniki. V praktičnem delu smo izdelali analizo trga, in sicer tako, da smo med seboj smo primerjali pet pedagoških rokovnikov. Izdelali smo tudi anketni vprašalnik in ga poslali slovenskim osnovnim šolam, nato pa podatke analizirali. Po analizi podatkov smo se lotili še analize trga, z dobljenimi rezultati pa smo lahko začrtali smernice, ki smo jih uporabili za oblikovanje rokovnika. Oblikovali smo prelom v standardni obliki. Ker smo v dobi digitalizacije, smo oblikovali tudi digitalno rešitev pedagoškega rokovnika. Vso uporabljeno programsko opremo, funkcionalnosti in oblikovanje ...