Prepoznavanje nadarjenih otrok v vrtcu - Geoheli, Nika (2022)
V svojem diplomskem delu sem se ukvarjala s prepoznavanjem nadarjenih otrok v predšolskem obdobju. V teoretičnem delu sem najprej predstavila sistem predšolske vzgoje v Sloveniji in se ob tem naslonila tudi na nacionalni dokument Kurikulum za vrtce in vsa načela, omenjena v njem. Opisala sem razvojne značilnosti predšolskega otroka, opredelila pojem nadarjenosti ter značilnosti in potrebe nadarjenih predšolskih otrok. Obsežen del teoretičnega dela diplomske naloge sem namenila prepoznavanju nadarjenih otrok v vrtcu, kjer sem izpostavila tehniko opazovanja. Teoretičen del sem zaključila z učenjem nadarjenih v družinskem okolju in v predšolskih institucijah. Poudarila sem tudi pomembnost komunikacije med staršem in vzgojiteljem za učinkovito prepoznavanje nadarjenega otroka. Za potrebe empiričnega dela sem sestavila anketni vprašalnik, v katerem sem zastavila pet vprašanj, vezanih na temo nadarjenih otrok v vrtcu. Vprašalnik je izpolnilo 40 vzgojiteljev predšolskih otrok iz dveh različnih vrtcev. Na osnovi pridobljenih rezultatov iz raziskave sem ugotovila, da so se nekateri vzgojitelji, ki so bili vključeni v raziskavo, pri svojem pedagoškem delu že soočili z nadarjenimi otroki. Večina anketiranih je kot nadarjenega opredelila otroka, ki izstopa znotraj vrtčevskega oddelka, otroka, ki je bolj spreten, nadpovprečno sposoben, zanj je značilno močno področje ipd. Anketiranci so mnenja, da nadarjenega predšolskega otroka najlažje prepoznaš z opazovalno tehniko, na podlagi določenih značilnosti. Značilnosti za prepoznavanje nadarjenih predšolskih otrok, ki sem jih vključila v anketni vprašalnik, so anketiranci v večini ocenili za primerne za prepoznavanje nadarjenega v vrtcu. Poleg značilnosti za prepoznavanje nadarjenega otroka, ki sem jih sama vključila v anketni vprašalnik, pa so sami dodali še značilnosti na kognitivnem, vedenjskem in čustvenem področju, katere sem sama večkrat omenila tudi v teoretičnem delu. V povprečju so anketirani vzgojitelji največkrat imeli izkušnjo z nadarjenim predšolskim otrokom na ...