Razvijanje ustvarjalnosti predšolskih otrok z uporabo tehnike ustvarjalnega mišljenja pri tehnični vzgoji - Kimovec, Anja (2022)
amen diplomskega dela je bil uvesti tehnike ustvarjalnega mišljenja v delo s predšolskimi otroki. S pisanjem diplomskega dela smo želeli pedagoške delavce seznaniti z različnimi tehnikami ustvarjalnega mišljenja, ki jih lahko uporabijo tudi v praksi. V teoretičnem delu smo splošno opredelili ustvarjalnost ter se nato osredotočili na ustvarjalnost predšolskega otroka. Opisali smo različne tehnike ustvarjalnega mišljenja, ki smo jih vključili tudi v anketni vprašalnik za pedagoške delavce. Ker smo se v empiričnem delu osredotočali na otroke druge starostne skupine in z njimi izvajali dejavnosti, smo v teoretičnem delu predstavili tudi značilnosti razvoja predšolskega otroka. Značilnosti smo uredili na področja otrokovega razvoja ter se osredinili na razvoj otroka v drugem starostnem obdobju. V empiričnem delu smo analizirali podatke, ki smo jih pridobili z anketnim vprašalnikom. V raziskavo smo vključili 239 pedagoških delavcev in delavk slovenskih vrtcev, ki smo jih spraševali po stališčih, mnenju ter primerih prakse vključevanja ustvarjalnih dejavnosti v vrtec. V sklopu diplomskega dela smo preko tehnike ustvarjalnega mišljenja morfološke analize zasnovali in izdelali tudi dve igrači za predšolske otrok ter jih preizkusili v praksi. Eno od igrač smo zasnovali v sklopu načrtovane dejavnosti z otroki, starimi od pet do sedem let. V empiričnem delu smo dejavnosti z otroki analizirali in primerjali, kako se otroci igrajo z igračami, ki smo jih zasnovali in izdelali sami. Ugotovili smo, da pedagoški delavci vsakodnevno vključujejo dejavnosti, ki krepijo in razvijajo otrokovo ustvarjalnost preko različnih področij. Pri načrtovanju in izvajanju se trudijo upoštevati otrokov interes ter jim ponuditi raznovrstne materiale za ustvarjanje in igro. Igrači, ki smo ju zasnovali in izdelali v sklopu diplomskega dela, smo preizkusili v dveh skupinah otrok drugega starostnega obdobja. Igro otrok smo opazovali in primerjali med seboj ter ugotovili, da med skupino otrok, ki so sodelovali pri zasnovi igrače, in med neodvisno ...