Spoznavanje spreminjanja lastnosti snovi pri delu z učbeniki pri naravoslovju in tehniki v 4. razredu osnovne šole - Lubej, Anita (2022)
V šolskem prostoru je učitelj posrednik znanja, a ni edini učni vir. Pomemben učni vir predstavljata tudi učbenik in delovni zvezek, v katerih učenci najdejo predpisano učno vsebino za učenje. Pouk naravoslovja in tehnike temelji predvsem na opazovanju, napovedovanju in analiziranju. Od učencev se tako zahteva samostojno delo, pri čemer se učenci poleg vsebine naučijo tudi novih veščin in strategij, s pomočjo katerih lahko pridejo sami do novega znanja. Pri predmetu naravoslovje in tehnika pa je to še večjega pomena, saj se lahko učenci mnogo naučijo v naravi, za kar med poukom velikokrat zmanjka časa. Na usvajanje veščin samostojnega dela se nanaša eksperimentiranje, na katerem temelji mnogo naravoslovnih spoznanj. Pridobitev znanja na podlagi samostojnega dela učencev je odvisna tudi od učnih pripomočkov, ki morajo biti kakovostni in ustrezni za delo pri pouku in doma. Eden izmed teh je tudi učbenik in v magistrskem delu so analizirani naravoslovni učbeniki in delovni zvezki, ki jih učenci uporabljajo v 4. razredu osnovne šole v Republiki Sloveniji pri predmetu naravoslovje in tehnika. Učbeniški kompleti morajo predvidevati in ustrezno načrtovati samostojno delo učencev, na podlagi katerega naj bi učenci usvojili znanje. V raziskavo so vključeni štirje učbeniki, delovni zvezki ali učbeniški kompleti. Pri analizi raziskovalnega vzorca smo se osredinili na učno temo spreminjanja lastnosti snovi. Tema opredeljujejo lastnosti, kot so na primer trdota, trdnost, gostota, gnetljivost, prožnost, poleg tega pa tudi ločevanje in mešanje snovi. Zaradi izrazito eksperimentalne naravnanosti vsebine, smo se odločili, da jo uporabimo za raziskavo. Raziskava temelji na identifikaciji razlik v izbranih učnih gradivih glede celostne strukture učne vsebine, strukture besedila, jezikovnega izražanja, stila pisanja ter slikovnega gradiva in grafičnih ponazoritev. Pridobljeni podatki so analizirani opisno s pomočjo predpostavljenih kazalnikov učnih gradiv. Ugotovili smo, da se v učnih gradivih pojavljajo razlike v obravnavi učne ...