Kompetentnost svetovalnih delavcev v osnovni šoli za delo z učenci s čustvenimi in vedenjskimi težavami - Terglav, Neža (N. Terglav, 2022)
V magistrskem delu raziskujem kompetentnost svetovalnih delavcev v osnovni šoli za delo z učenci s čustvenimi in vedenjskimi težavami (v nadaljevanju ČVT). Poleg tega raziskujem, kakšne so razlike in podobnosti dela z učenci s ČVT v osnovni šoli glede na profil svetovalnega delavca (psiholog, socialni pedagog in socialni delavec), ter kako je potekalo delo z učenci s ČVT v času epidemije covida-19 in šolanja na daljavo. V teoretičnem delu najprej predstavim otroke s posebnimi potrebami s poudarkom na skupini otrok s ČVT, nato pišem o svetovalnem delu v osnovni šoli in svetovalnem delu z učenci s ČVT, teoretični del pa zaključim s poglavjem o vplivu epidemije covida-19 na svetovalno delo v osnovni šoli. Empirični del je potekal z izvedbo kvalitativne raziskave. Informacije sem pridobila preko delno standardiziranih intervjujev z devetimi svetovalnimi delavkami, ki so zaposlene na osnovnih šolah po Sloveniji in so po izobrazbi socialne pedagoginje/socialne delavke/psihologinje. V raziskavi sem ugotovila, da se sogovornice v večini počutijo kompetentne na osnovni ravni za delo z učenci s ČVT, nekatere se ne počutijo kompetentne za težje primere ČVT, izrazile so tudi potrebo po novih znanjih in spretnostih za delo s temi učenci in boljši podpori s strani zunanjih institucij. Svetovalne delavke v osnovni šoli običajno prepoznajo ČVT preko pripovedovanja drugih oseb (učitelji, starši, sošolci ipd.), včasih pa o težavah povedo tudi učenci sami. Med prepoznanimi znaki prevladujejo tisti, ki kažejo na eksternalizirane težave, manj pa je prepoznanih znakov internaliziranih težav. Vsak učenec s ČVT je deležen individualiziranega procesa pomoči, ki izhaja iz njegovih potreb, pri tem pa je svetovalnim delavkam na prvem mestu vzpostavitev zaupnega in varnega odnosa, ki temelji na spoštovanju učenca. Svetovalne delavke pri delu uporabljajo široko paleto metod in tehnik, najpogostejša metoda je pogovor. Pri delu z učenci s ČVT svetovalne delavke sodelujejo z njihovimi vrstniki, starši, učitelji in po potrebi tudi z zunanjimi ...